Predstavnica Prištine u pregovorim sa Beogradom Edita Tahiri ocjenila je da će dogovor dveju strana u vezi carinskih pečata i katastra uticati na opšte poboljšanje ekonomskih i dalji razvoj trgovinskih odnosa dvije države.

“Dogovor oko pečata doprinijeće uspostavljanju slobodne trgovine između dvije države. Srbija tri godine blokira kosovsku robu i ovaj sporazum doprinijeće održavanju mira i stabilnosti u regionu”, kazala je Tahiri na konferenciji za novinare na prištinskom aerodromu po povratku iz Brisela.

Šefica pregovaračkog tima Prištine rekla je da je postignut sporazum o pečatu sa nazivom "Carina Kosova", koji Kosovo koristi od 2008. godine i dodala da nikada nije bilo natpisa sa atributima kosovske državnosti i da je to i danas tako.

“Međutim, taj pečat je priznala EU. On je u u skaladu sa Ustavom Republike Kosovo. To je važno jer Srbija pokušava da dogovor prikaže kao vrstu kompromisa, ali na sajtu vlade Kosova možete provjeriti da je to carinski pečat naše zemlje za sada”, istakla je Tahiri.

Prema njenim riječima, dogovori se zasnivaju se na principu reciprociteta i njihovo sprovođenje garantovaće i nadzirati Evropska unija.

Ona je izjavila da će sporazum o slobodnoj trgovini između Kosova i Srbije početi da se sprovodi u trenutku kada se stvore operacionalni uslovi.

"Do 10. septembra, kada se budu stvorili operacionalni uslovi, počeće sprovođenje sporazuma slobodne trgovine između Kosova i Srbije", kaže Edita Tahiri.