Policija Kosova je započela  provedbu operativnog uputstva "Sigurnost u septembru 2011" s svrhom spriječavanja nesreća i podizanja svijesti kod djece-učenika u odnosu na rizike s kojima se mogu susresti u saobraćaju.

Djeca, ali i odrasli koji su učesnici u saobraćaju bilo pješice ili na drugi način (na biciklu) suočeni su s različitim situacijama kao što su automobili parkirani na trotoarima, prijelaz na raskrsnicama sa semaforom ili bez semafora, kao i nepoznavanje saobraćajnih propisa.

Djeca koja idu u školu i natrag nisu obazriva na svoje ponašanje u saobraćaju a najopasnije razdoblje je mjesec septembar, kada počinje nova školska godina. Stoga je potrebno poduzeti odgovarajuće preventivne mjere da se osiguraju djeca, ali i odraslih koji su sudionici u saobraćaju na različite načine.

Na osnovu potrebe za povećanjem sigurnosti na putevima, ovaj se akcija organizuje sa ciljem da se smanji stopa saobraćajnih nesreća s posebnim naglaskom na smanjenje broja nesreća s pješacima.

Provedba plana biće u svim ulicama Kosova, posebno u ulicama koje učenici koriste za put do škole, ulicama oko škola kao i na raskrsnicama u blizini škola.