Još jedna skandalozna informacija procurila je iz arhive "WikiLeaksa", a govori o zločinima pripadnika mirovnih snaga iz Benina u siromašnim državama Afrike.

Novootkriveni dokumenti "WikiLeaksa" pokazuju da su mirovne snage UN-a tokom njihovog boravka u Africi prisiljavale djecu na spolni odnos u zamjenu za hranu.

Prema istim informacija, čak 8 od 10 djevojaka priznalo je da su imale intimne odnose sa vojnicima iz Benina, koji su im, u zamjenu za seksualne usluge, dali hranu.

Još skandaloznija informacija iz dokumenata "WikiLeaksa" je ona da su u isto vrijeme mnogi roditelji podsticali svoje kćerke da imaju seks sa pripadnicima mirovnih snaga, a koji su im u zamjenu za "seksualne usluge" obećavali medicinsku njegu i hranu.

Predstavnica UN-a Michelle Bonnard ranije je potvrdila da je 16 pripadnika mirovnih snaga iz Benina bilo u misiji u Africi.

Prije ovog slučaja, seksualno zlostavljanje od strane mirovnih snaga zabilježeno je u Kongu, Kambodži i Haitiju. Međutim, prvi put se pojavljuju informacije da su vojnici iz Benina počinili slične zločine, piše u dokumentima "WikiLeaksa", uz napomenu da se "istraga nastavlja".