Lokalne i međunarodne institucije na Kosovu izabrale su demokratske forme, povjerenje i sporazumijevanje za uklanjanje paralelnih institucija Srbije u našoj zemlji, izjavio je predsjednik kosovskog Parlamenta Jakup Krasniqi.

Na sastanku sa 100 studenata iz Venecije, koji pohađaju master studije iz oblasti ljudskih prava i demokracije, a koji borave na Kosovu u okviru studijske posjete, Krasniqi je kazao da se trenutno radi na izradi Strategije za uklanjanje pomenutih paralelnih institucija.

On je kao poseban primjer svoje tvrdnje naveo posljednje lokalne izbore kada su osnovane tri nove opštine kojima će vladati građani srpske nacionalnosti.

Kosovo, prema riječima predsjednika kosovske Skupštine, je dobar slučaj prikazivanja evolucije ljudskih prava od njihovog  flagrantnog kršenja u ne tako dalekoj prošlosti, do punog poštovanja Ustava u momentalnoj praksi nove realnosti, stvorene nakon nezavisnosti.

Krasniqi je rekao da Skupština ima značajnu ulogu, ne samo u obezbjeđivanju ljudskih prava manjinskim zajednicama, već i u usvajanju zakonskih okvira zemlje, predstavljanju volje građana bez ikakvih razlika i kontrolu Vlade i ostalih izabranih organa, kao i sprovođenju ustavnog zakonodavstva koje je na snazi.