Wikileaks je objavio interesantnu informaciju štos e tiče izvještaja Francuska-Srbija u vezi sa Kosovom. Prema posljednjim informacijama koje su objavljene, Francuska je postavila uslov da Srbija ne može da dobije kandidaturu dok ne prizna nezavisnost Kosova.

U depeši poslatoj iz briselske ambasade SAD stoji izvještaj sa sastanka političkih direktora takozvane Quinte (Njemačka, Francuska, Italija, Velika Britanija i Sekretarijat Savjeta Evrope) koji je održan 11. januara 2010, po kojem Srbija mora da se „snažno obeshrabri“ da bi odustala od namjere da na skupštini UN pokrene razgovore o statusu Kosova!

Izvještač, ambasador SAD pri EU Williem Kenard navodi da je uslov Francuske bio i da u samom formularu za kandidaturu Srbije obavezno stoji priznanje nezavisnosti Kosova!

Bivši sekretar Savjeta Evrope Zoltan Martinuš podsjetio je da Srbija taj formular najpre mora da dostavi SE na mišljenje:

"Srbija žuri da dostavi prijavu prije nego što Njemačka preuzme predsjedavanje Savjetom Evrope".

Francuzi su naveli da Srbija ima dva modela rješenja: ili da potpuno odvoji sjever Kosova, ili da prihvati takozvani međunjemački model.

"Ne želimo novi Kipar", više puta je ponovio francuski politički direktor Rolan Galarag.

On je predložio da se Srbiji uputi zajednički demarš jer je „Rusija naklonjena Beogradu i sasvim beskorisna“, ali na kraju je odlučeno da svaka država ponaosob obavjesti Beograd da ne ide dalje u borbi za Kosovo ukoliko želi da postane član EU?!