Dogovori o carinskom pečatu i katastru veoma važni, naročito sa stanovišta običnih ljudi, saopštio Robert Cooper, posrednik EU u pregovorima Beograda i Prištine.

Cooper je naveo da "ovaj posao još nije završen", da je ostalo još teških pitanja za rješavanje, kao što su telekomunikacije i energetika.

"Dogovor o katastrima posebno je važan za svakog ko posjeduje zemlju, dok su carinski pečati bitni za svakog na Kosovu ko pravi projekte koje želi da sprovede u Srbiji", rekao je Cooper.

Cooper je u izjavi objavljenoj na sajtu Evropske komisije podsjetio i da tokom posljednje tri godine srpske vlasti nisu priznavale kosovske carinske pečate.

"Prije mjesec dana, kao rezultat slabog napredovanja u dogovoru o carinskom pečatu, kosovska vlada uvela je embargo na robu iz Srbije. To je u praksi izazvalo i embargo Srbije na kosovsku robu. Dogovor koji će omogućiti trgovinu u regionu učiniće i da region bude više 'evropski'", rekao je Cooper.

On je rekao i da je Evropska unija opredeljena za razvoj saradnje širom Evrope i u okviru regiona, u ovom slučaju onog koji želi da joj se priključi, pa mora biti sigurna da su svi uključeni u svaki aspekt buduće regionalne saradnje.

Poslije današnjih razgovora šefova pregovaračkih timova Borka Stefanovića i Edite Tahiri u Briselu, Evropska unija je saopštila da je postignuti dogovor "značajan korak u poboljšanju odnosa u regionu i omogućavanju slobode kretanja robe u skladu sa evropskim vrijednostima".

Naredna runda pregovora biće održana tokom septembra, navodi se u saopštenju.