Vlada Kosova ponovo je juče vratila na razmatranje Zakon o Historijskom centru Prizrena nakon što je on odbijen protekle sedmice. Poslanici na čelu sa Naitom Hasanijem, predsjednikom komisije za pripremu ovog zakona, negoduju, nevladin sektor u samom Prizrenu ga podržava a slično govore i u Institutu za zaštitu spomenika kulture. Predstavnici SPC se još nisu oglasili ovim povodom.

Predstavnici nevladinog sektora oštro se suprotstavljaju zakonu o Historijskom centru Prizrena koji po njima SPC stavlja u povlašćeni položaj jer bez njenog znanja, kako naglašavaju, neće moži ništa da se radi u krugu od sto metara od saborne crkve Svetog Đorđa.

"Duboko smo zabrinuti da, više od 12 godina nakon dolaska međunarodne administracije na Kosovu, naše društvo i dalje sluša 'prosvećena' predavanja", stoji u pismu civilnog društva i dodaje:

"Mi se ne slažemo da 'zakon neće dati prekomjernu moć bilo kojoj zajednici u Prizrenu".

Stvarni sadržaj prijedloga zakona predviđa potrebu traženja saglasnosti Srpske pravoslavne crkve za bilo koju aktivnost koja dira imovinu Srpske pravoslavne crkve u historijskom centru Prizrena. Iako na prvi pogled izgleda da zakon tretira kao ravnopravne sve vjerske zajednice, ova formulacija, daje dodatnu prednost Srpskoj pravoslavnoj crkvi, dok se ova privilegija ne nudi drugim vjerskim zajednicama", stoji u reagovanju nevladinog sektora.

“Bogoslovija iz koje je izašao i Milošević koji je počinio poznate zločine na Balkanu, kada je nakon Drugog svjetskog rata ubijeno preko 200 hiljada ljudi biće kulturni spomenik. Ako se to proglasi spomenikom kulture, ja pitam vladu, ali i sve one koji se bave ovim pitanjem, šta je onda naša kultura, da li mi imamo našu kulturu”, izjavio je Nait Hasani, predsjednik parlamentarne komisije za pripremu ovog zakona, inače poslanik PDK.

U nastojanju da dobijemo i stav SPC, u nekoliko navrata zvali smo sekretara eparhije raško-prizrenske u Gračanici, ali i oca Savu Janjića iz manastira Visoki Dečani. Prvi je zvanično odsutan a drugi je nedostupan. To je razlog zašto nemamo stav SPC.