Poslanici Skupštine Kosova i dalje se suočavaju s političkim pritiskom od strane Vlade Kosova i ICO-a za usvajanje prijedloga zakona o Prizrenu...

Međunarodni civilni ured (ICO) i premijer Hashim Thaëi, nastavili su da vrše pritisak, svaki na svoj način nad kosovskim poslanicima kako bi usvojili Prijedlog projekta za Historijski centar Prizrena. Hashim Thaçi je od poslanika zatražio da ispoštuju Ahtisarijev paket, u kome je i ovaj prijedlog sastavni dio za usvajanje.

Prijedlog projekta Historijskig centra Prizrena, pod pokroviteljstvom Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja, bio je na dnevnom redu Skupštine Kosova prošle sjednice, ali nije usvojen od strane poslanika. Za ovaj Prijedlog projekat su glasala 44 poslanika, dok je protiv bilo njih 46.

Zakon nije prošao, uprkos činjenici da je premijer Hashim Thaçi, prema izvorima "Zëri", prije održavanja sjednice Skupštine, poslanicima toko sastanka Parlamentarne grupe PDk poručio da glasaju za njega.

Ovaj zakon, prema riječima premijera Hashima Thaçija, uređuje zaštitu historijskih i kulturnih vrijednosti Prizrena, na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou...