U Briselu je danas počela šesta runda dijaloga Prištine i Beograda, na kojoj će se razmatrati pitanja carinskih pečata, katastra i univerzitetskih diploma.

Šefica pregovaračkog tima Prištine Edita Tahiri juče je rekla da očekuje da pitanje carinskih pečata bude rješeno u ovoj rundi dijaloga, dok je Evropska unija izrazila očekivanje da će Priština i Beograd uspjeti da prevaziđu nesporazume i ostvare napredak po temama o kojima će se razgovarati.

Šef prištinskog pregovaračkog tima Edita Tahiri rekla je da će glavna tema današnjih razgovora u Briselu biti uzajamno priznavanje carinskih pečata dvije države, ali je najavila i novu temu - pitanje regionalne saradnje.

Tahiri je rekla da će se razgovarati i o energiji, telekomunikacijama i katastarskim knjigama.

Tokom današnjih pregovora biće pokrenuta i nova tema, a to je regionalna kooperacija, rekla je Tahiri:

"Srbija zna da postoje dva kriterijuma za evrointegracije, a to su dobrosusjedski odnosi i regionalna saradnja", rekla je Tahiri.

Kada je riječ o carinskim prelazima i situaciji na sjeveru Kosova, Tahiri je rekla:

"Ovo su tehnički razgovori i nećemo pričati o političkim temema, ali poruke da se moraju rasformirati srpske paralelne strukture na sjeveru Kosova su već poslate Srbiji od strane evropskih diplomata i naročito jasno od strane kancelarke Merkel prilikom njene posjete Beogradu."

Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović je pred početak sastanka rekao da je optimista i da vjeruje da će biti postignut dogovor o carinskim pečatima i katastru.

Stefanović je naglasio da ovoga puta tema neće biti carinski prelazi i da će se o tome posebno razgovarati kada tema dijaloga bude sjever Kosova.

"Ako postignemo dogovor o pečatima biće omogućen protok robe preko granične linije i smanjene tenzije", rekao je Stefanović.

Nastavak dijaloga prekinutog u julu

Dijalog Prištine i Beograda prekinut je u julu, tačnije već zakazani razgovori otkazani su zbog neslaganja oko rješenja za pečate.

Priština je kao odgovor na tu situaciju izvela akciju u pokušaju da zauzme granične prelaze s centralnom Srbijom - Brnjak i Jarinje.

Odgovor Srba sa sjevera Kosova na akciju specijalnih policijskih snaga ROSU bila je blokada puteva i graničnih prelaza.

Kriza je okončana privremenim sporazumom sa KFOR-om, kojim je određeno da međunarodne snage obezbjeđuju prelaze, a takvo stanje ograničeno je do sredine septembra.