"Vlada Kosova neće na sjeveru sprovoditi akcije slične onima od 25. jula, jer imamo dogovor sa KFOR-om da oni prevoze granične policijace i carinike u tom dijelu", rekao je u intervjuu "Glasu Amerike“ Bajram Rexhepi, ministar unutrašnjih poslova vlade u Prištini.

"Imamo dogovor sa KFOR-om da oni vrše transport graničnih policijaca i carinika i dok oni to rade mi nemamo nikakvog razloga za akciju. Samo u slučaju, kažem hipotetički, ukoliko KFOR i EULEX nisu spremni da to urade, naša je nadležnost da obezbedimo sigurnost za graničnu policiju i carinike", rekao je Rexhepi.
 
Rexhepi je podvukao i da je "jasan stav stav SAD i glavnih država u Evropi“ koje zahtjevaju od Srbije ukidanje institucija na sjeveru:

"Ne očekujem da će Srbija to dobrovoljno učiniti, ali očekujem da prekinu finansiranje. Ukoliko to ne urade, mi ćemo. Sve što je ilegalno u sjevernom dijelu će se ukinuti. Organizovaćemo lokalne izbore i imaćemo legalne partnere".

Govoreći o institucijama Republike Srbije južno od Ibra, Rexhepi je podvukao da one "zapravo i nemaju za šta da budu nadliježne“.

"Prvog novembra prestaju da važe i stare registarske tablice i dokumenta, i od tog datuma svi građani Kosova moraju da se snabdjevaju dokumentacijom Republike Kosova, tako da oni i nemaju za šta da ostanu dalje, samo ako hoće da budu fiktivni radnici", izjavio je Rexhepi i nastavio:

"Ali, i to neće moći, jer će se i oni zajedno sa sjeverom ukinuti, jer oni čak ne mogu ni da registruju ljudstvo. Oni će se ugasiti".

Rexhepi je još rekao i da je posljednja akcija KFOR-a i EULEX-a na sjeveru Kosova koordinisana sa Policijom Kosova.

"To je bila zajednička istraga, ali u ovom slučaju Kosovska policija je više brinula o javnom redu i u Zubinom Potoku i u ostalim dijelovima sjevernog Kosova. To je bila više akcija KFOR-a i EULEX-a. Zaplijenili su dosta materijala koji će služiti za dalju istragu i verifikaciju sumnji za ubistvo kosovskog policajca. Zaplijenjeno je oružje i ostali materijali koji su značajni za javnog tužioca.

Bajram ReXhepi, kaže da kada je riječ o carinskim pečatima – moraju prihvatiti takvi kakvi jesu.

"Pečat se mora prihvati takav kakav je, jer takav bio i prije 2008 godine. Neće se razgovarati o tome koji će carinici raditi, jer je to naša unutrašnja stvar koju kordinišemo i sa međunarodnom zajednicom".