Sjednica Savjeta bezbjednosti UN, održana u utorak, aktuelizirala je pitanja odnosa prema nezavisnosti Kosova u Bosni i Hercegovini. Prethodnih godina bili su oprečni stavovi o kosovskoj nezavisnosti jasno artikulisani – jedan broj stranaka, pretežno sa sjedištem u Sarajevu, ju je podržavao, dok je većina partija iz RS bila na strani zvaničnog Beograda.

Iako su stavovi isti, retorika je danas drugačija jer se pitanju državnog integriteta, posebno u duboko podijeljenoj BiH, pristupa vrlo oprezno. Analitičari kažu da činjenica da je BiH talac bilo čije politike o Kosovu govori o apsurdu bosanskohercegovačke realnosti.  

U državi u kojoj vlast još nije formirana, a koju tek čekaju ustavne promjene, izjave o Kosovu posljednjih mjeseci se vagaju. Većina partija iz Republike Srpske i dalje podržava zvanični Beograd, dok njihovi oponenti svoje mišljenje opreznije artikulišu zbog komplikovane političke situacije u Bosni i Hercegovini.

U Stranci demokratske akcije svjesni su dijametralno suprotnih mišljenja o Kosovu i potvrđuju da je teško očekivatai usaglašen stav predsjedništva BiH. Potpredsjednik SDA Šemsudin Mehmedović ipak kaže:

"Ja mislim da je to politička realnost da će Kosovo biti priznato od strane Srbije što naravno političari iz RS i čekaju da bi eventualno dali podršku priznanju Kosova I od strane BiH."

Sa druge strane predsjednik RS i SNSD-a Milorad Dodik  napominje da “entitetske vlasti ostaju posvećene politici nepriznavanja Kosova kao nezavisne države”

Novinar i publicista Ahmed Burić postavlja pitanje zašto bi BiH bila talac bilo čije politike u odnosu na Kosovo. Ta tema, kaže Burić, potvrda je činjenice da ni 20 godina nakon rata, stvari u BiH nisu “legle”.
 
"Tako da bez obzira šta Predsjedništvo BiH odlučilo, Kosovo već ima neki svoj život, ako mogu tako da kažem, a taj život očigledno ima reperkusije na Bosnu i Hercegovinu, što je još jedan dokaz one maksime da je ovo prostor koji proizvodi više historije nego što može podnijeti i s druge strane prostor koji je u jednom smislu popločan zlim namjerama velikih sila", ocjenjuje Burić.