Depeše između američkih ambasada u Prištini i Beogradu, objavljene od strane WikiLeaksa, govore i o situaciji na sjeveru Kosova. U depeši od 29. januara 2010. godine poslatu od strane američkog ambasadora u Prištini, Christophera Della, govori se o strategiji međunarodne zajednice na sjeveru Kosova.

"Phil, znam da se sastaješ sa Robertom Cooerom (posrednik EU u pregovorima Beograd - Priština) 2. februara kako bi, između ostalog razgovarao i o strategiji za severno Kosovo i integraciji kosovskih Srba u društvo Kosova", piše u depeši od 29. januara poslatu američkom podsekretaru Philipu Gordonu.

"Trenutno imamo rastući, mada krhki konsenzus unutar međunarodne zajednice u Prištini da je pravi trenutak da prekinemo višegodišnju podjelu između sjevera i ostatka Kosova. To je dijelom zbog nevoljnosti kosovskih Srba na sjeveru da se uključe u kosovske institucije, ali i zbog sve agresivnijih akcija Beograda na sjeveru Kosova" navodi između ostalog ambasador Dell, piše srbijanski "vestionline", a prenosi Telegrafi.

U depeši dalje stoji da za zapad, glavni pregovarač Srbije po pitanju Kosova svakako nije Borko Stefanović, javno lice pregovora iz Brisela, već Jovan Ratković, savjetnik za spoljnu politiku predsjednika Srbije Borisa Tadića!

U jednoj diplomatskoj prepisci ambasade u Beogradu navodi se da je Ratković poručio američkoj ambasadorki u Beogradu Mary Warlick da "Beograd ne pokušava da promjeni realnost na terenu za kosovske Albance, ali i da bi pokušaj mjenjanja realnosti za Srbe doveo do destabilizacije".

Ratković je u tom razgovoru naveo i da su SAD i EU razmatrale i vojnu intervenciju za nasilno integrisanje sjevernog Kosova.  Mjesec dana ranije Ratković je navodno Robertu Cooperu iznio plan o podjeli Kosova, a istu ideju iznio je i evropskoj komesarki za spoljne odnose Catherine Ashton.

"Ratković je direktno rekao Cooperu da će Beograd morati da prihvati da više nikada neće vladati ponovo Kosovom, tako Kosovo mora da shvati da neće proširiti svoju vlast sjeverno od Ibra", navode se Ratkovićeve riječi u jednoj od depeša.

U daljem tekstu depeše, kako pišu srpski mediji, a prenosi "Telegrafi", Dell upozorava Washington da su Albanci na ivici strpljenja.

"Punih 10 godina smo govorili Albancima da nam vjeruju, da puste nas da upravljamo situacijom, da ćemo ih zaštititi, a sada nas vlada nezavisnog Kosova sve učestalije pita kada ćemo ispuniti obećanja. KFOR smanjuje kontingente i moramo da iskoristimo jedinstvenu priliku koja nam se ukazala da djelujemo odmah dok još imamo na raspolaganju KFOR da rješimo bilo kakvu nestabilnost", piše Dell.
 
Diplomate u Prištini procjenjuju da je Beograd krenuo u akciju praktične podjele Kosova, poslije mišljenja UN međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova, te da američka i evropska administracija moraju da imaju spreman odgovor na to.
 
Ali ni članice EU ne gledaju na stvar isto, pa čak ni one zemlje koje su priznale kosovsku nezavisnost, te ambasador Dell pominje italijanskog ambasadora Michael Giffonija koji je dugo radio sa Javierom Solanom u Briselu i navodi da briselska administracija nikada nije željela da povlači oštre poteze prema sjeveru.

Dell dalje preko Gordona šalje i poruku glavnom EU posredniku u pregovorima Robertu Cooperu.
 
"Prvo, strategija za sjever nije radikalna i ona je u najvećoj mjeri zasnovana na onome što je EU predvidjela i već radi na terenu. Drugo, vlada Hashima Thaçija je spremna da ponudi ustupke Srbima sa sjevera Kosova koji budu spremni da se uključe u kosovske institucije. Treće, mi već imamo legitimne srpske partnere (izabrane od Srba) koji su spremni da nam pomognu na sjeveru. Ovi elementi su meki pristup što je ključ naše strategije za sjever Kosova", naveo je Dell.