Premijer Kosova Hashim Thaçi izjavio je danas da se paralelne strukture koje na sjeveru zemlje finansira Srbija pretvaraju u paravojne strukture koje sprovode terorističke akte.

Govoreći poslanicima Skupštine Kosova o današnjoj akciji pripadnika EULEX-a i KFOR-a na sjeveru Kosova, Thaçi je rekao da su EULEX i KFOR u koordiniranoj akciji jutros obezbjedili pisane i druge materijalne dokaze, uključujući i oružje koje nedvosmisleno ukazuje na vezu Beograda sa strukturama koje su dio organizovanog kriminala na sjeveru.
 
"EULEX i Policija Kosova su uspjeli da identifikuju osobe za koje se sumnja da su ubile pripadnika policije Kosova, heroja Kosova Envera Zymberija. Današnja akcija je imala za cilj privođenje tih osoba", kazao je Thaçi.
 
On je rekao da je shodno zakonskim procedurama nadliježni sudija izdao naloge za hapšenje osoba osumnjičenih za ubistvo pripadnika policije ali i za napade i paljenje prelaza Jarinje. Thaçi je rekao da je cilj ovih ali i prethodnih akcija ostvarivanje reda i zakona na sjeveru zemlje i da te akcije nisu uperene protiv stanovništva Kosova koje živi na tom području.
 
"Mi nismo u sukobu za našim građanima na sjeveru. Naš je cilj da obezbjedimo normalne uslove života za sve građane koji žive na sjeveru Kosova", rekao je Thaçi.
 
On je rekao da zvanični Beograd stoji iza kriminalnih struktura na sjeveru zemlje.
 
"Možda su kriminalci koji su izvršili zločine na sjeveru našli utočište u Beorgadu, možda i u nekim od njihovih institucija. Ilegalne paralelne strukture Srbije na sjeveru Kosova se pretvaraju u paravojne strukture koje stoje iza terorističkih akata i organizovanog kriminala u ovom dijelu Kosova", kazao je Thaçi i poručio da su "dani ovih struktura odbrojani".
 
"Mi ćemo ih pronaći i oni će se suočiti sa pravdom", izjavio je Thaçi i poručio Beogradu da ne bude mjesto gde će utočište naći ubice pripadnika Policije Kosova, ali i drugi kriminalnci, kako je bilo u vrijeme vladavine Slobodana Miloševića.