U selu Župče u opštini Zubin Potok tokom jutrošnje akcije policije došlo je do incidenta i sukoba sa mještanima, a jedno lice je povrijeđeno kada su pripadnici KFOR-a bacili suzavac, javlja dopisnik Srne, prenosi sarajevo-x.

Pripadnici KFOR-a, prema tvrdnji jednog od tamošnjih lidera Marka Jakšića, bacili su suzavac koji je pogodio u glavu jedno lice, koje je prebačeno u bolnicu gdje mu je ukazana ljekarska pomoć.

Jakšić je rekao da su mještani spriječili pokušaj KFORA da izvrši pretres porodične kuće Stevanović.
 
"Srbi su postavili 'živi zid' i spriječili KFOR da upadne u domaćinstvo Stevanovića", rekao je Jakšić, navodeći da jutros niko od Srba nije otišao na posao u Mitrovicu, niti u Zubin Potok.

Prema njegovim riječima, situacija je vrlo zategnuta, jer se pripadnici KFOR-a i dalje nalaze na svega nekoliko stotina metara od mještana, koji su tijelima blokirali put Mitrovica - Zubin Potok.

Jakšić je potvrdio da su američki pripadnici KFOR-a sinoć na prelazu Jarinje zaustavili autobus sa grupom odbornika sa sjevera Kosova, koji su se vraćali sa sastanka u Beogradu, te pozvao KFOR da ukine odluku o proglašenju vojnih zona, "jer je tom odlukom izašao iz mandata utvrđenog Rezolucijom 1244 i vojno-tehničkog sporazuma iz Kumanova.

Jake snage KFOR-a, EULEX-a i Kosovske policijske službe ušle su jutros oko 5.30 sati u selo Župče u Ibarskom Kolašinu i započele pretres domaćinstava u potrazi za počiniocima ubistva pripadnika kosovske specijalne jedinice Rosu krajem jula.
 
Jedan mještanin Zubinog Potoka kazao je Srni da su pripadnici specijalne policije EULEX-a uhapsili oca jednog od osumnjičenih za ubistvo pripadnika ROSU krajem jula.