Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija razmatrao je u utorak izveštaj o stanju na Kosovu. Nije usvojena predsjednička izjava koju je predložila Rusija kojom bi se osudili, kako tvrdi, “jednostrani potezi Prištine“.

Novi šef UNMIK-a Farid Zarif je kazao da iako se situacija poboljšala nakon sukoba na sjeveru Kosova, tenzije su i dalje prisutne i teško je predvidjeti dalji razvoj događaja.

“Dvadeset petog jula, bez upozorenja i koordinacije s međunarodnom zajednicom, kosovske vlasti odlučile su da rasporede pripadnike kosovske specijalne policije, poznate pod imenom Rosu, na dva granična prelaza na sjeveru Kosova, gdje je kosovska carina nije mogla djelovati, kako bi po riječima premijera Hashima Thaçija, uspostavile vladavinu zakona“, kazao je Zarif.

On je ocjenio da su Beograd i Priština tokom posljednjih incidenata na sjeveru Kosova često "slali poruke dominacije i podjela" što je retorika koja, kako je ocjenio, pojačava nepovjerenje između većinskog albanskog stanovništva i Srba.

"To nas je podsjetilo da su pitanja koja su uzrok tih incidenata i dalje nerješena", rekao je Zarif i ocjenio da je prava sreća da se neredi sa sjevera Kosova nisu prenijeli i na ostali dio kosovske teritorije, mada je, kako je istakao, bilo slučajeva zastrašivanja i napada na imovinu Srba.

Broj povratnika na Kosovo je vrlo spor, ocjenio je Zarif. On je naveo da se od aprila do jula ove godine vratilo 333 ljudi, od čega samo osam nisu pripadnici manjina. Dodao je da povratak najviše spriječava nedostatak povjerenja i ekonomskih sredstava.

Zarif je kazao da postoji nada da će obnavljanjem dijaloga najavljenog za 2. septembar biti otklonjeni nesporazumi.

No, pitanja zbog kojih je došlo do tenzija nisu rješena i prijete novom eskalacijom.

Zarif je kazao da je i dalje veoma važno da se sve strane uzdrže od bilo kakve jednostrane akcije koja bi mogla pojačati postojeće tenzije.

“Naša je obaveza da radimo zajedno kako bismo onemogućili pogoršanje prilika, a dijalogom ostvarili napredak, kako se to očekuje od odgovornih strana. Vođstva u Beogradu i Prištini imaju odgovornost da primjerom i ponašanjem na terenu, te povjerenjem u dijalog, kao načinom za rješavanje nesporazuma, umjesto da probleme rješavaju jednostranim akcijama“, kazao je Zarif.

Jeremić: Dio opakog plana Prištine

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić pozvao je u utorak Savjet bezbednosti UN da povodom situacije na sjeveru Kosova pošalje jasnu poruku prištinskim vlastima da su jednostrani potezi neprihvatljivi i da odgovorni moraju snositi posljedice.

Jeremić je na sednici posvećenoj Kosovu rekao da je situacija u regionu pre nešto više od mesec dana iznenada postala manje bezbedna, manje stabilna i manje predvidiva.

"To je bila direktna posljedica sračunate odluke albanskog secesionističkog rukovodstva da naloži ničim izazvan oružani upad na sjever Kosova, što je dio opakog plana za nasilno nametanje nelegitimnog i neželjenog režima stanovnicima tog dijela pokrajine", rekao je Jeremić.

Šef srpske diplomatije zato je pozvao Savjet bezbednosti da "pošalje jasnu poruku počiniocima da je njihov unilateralizam u potpunosti neprihvatljiv".

On je odgovore na nekoliko pitanja - ko je naložio jednostranu akciju ROSU-a, da li je neko iz međunarodne zajednice znao za tu operaciju, zašto je Eulex nestao sa sjevera Kosova uoči upada ROSU-a, te zašto Eulex nije iskoristio svoja ovlašćenja.

Jeremić je ocjenio da međunarodna zajednica nije uspjela da se suoči sa unilateralizmom Prištine što ne može da doprinese bezbjednosti na Balkanu i mora da bude odbačeno i osuđeno "najjasnijim mogućim riječima".

"Ćutanje će biti shvaćeno u Prištini kao pristanak, dramatično povećavanje verovatnoće od daljih jednostranih upada na sjever kao što je pokušaj zauzimanja trafo-stanice Valac ili suda u sjevernoj Mitrovici", rekao je on.

Druga zabluda je, kako je kazao Jeremić, "zavodljiv izraz 'paralelne strukture'" za srpske institucije na sjeveru Kosova koje imaju legitimitet ne samo zato što ih podržava ogromna većina stanovnika, već i zato što na sjeveru Kosova "nema realne alternative koja prolazi test demokratije".

Te institucije su jedine koje mogu funkcionisati bez stalne oružane zaštite, ukazao je on.

Jeremić je kazao da su prave paralelne strukture one koje su stvorene na osnovu jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i takozvanog kosovskog ustava koji nije odobrio UNMIK niti Savjet bezbednosti UN.

Hoxhaj: Želimo samo vladavinu prava

Šef kosovske diplomatije Enver Hoxhaj rekao je da Srbija mora da rasformira paralelne strukture na Kosovu i istakao da nema povratka na situaciju od pre 25. jula.

"Neki od najvećih problema na Kosovu imaju veze sa tim da Srbija ne samo da podržava kriminalne strukture na Kosovu, već aktivno zabranjuje integraciju kosovskih Srba", rekao je Hoxhaj na sjednici na kojoj je predstavljen izvještaj generalnog sekretara UN o situaciji na Kosovu od 16. aprila do 15. jula.

On je istakao da su prijedlozi o podjeli Kosova koji se čuju iz Beograda "veoma opasni, jer otvaraju mogućnost za etničke podjele u svim zemljama bivše Jugoslavije".

"Sjeverna Mitrovica, Leposavić i Zubin Potok nikada nisu imali prave izbore i to je jedini dio Evrope gdje kriminalci drže stanovnike kao taoce zbog svojih ekstremističkih interesa... To je raj za razne švercere, gde kriminalci zarađuju novac, a građani žive veoma loše... i mi se borimo protiv toga", dodao je on.

Hoxhaj je rekao da je kosovska policija 25. jula, kada je pokušala da preuzme granične prelaze sa Srbijom Brnjak i Jarinje, izvršila "akciju na profesionalan način".

Šef kosovske diplomatije je istakao da kosovska policija nije koristila silu, već je, prema njegovim riječima to činila srpska vlada, čiji članovi su više puta ušli ilegalno na Kosovo i, kako je rekao, "podbunjivali ljude koji su postavili ilegalne barikade".

"To što se desilo je najveći izazov stabilnosti u regionu u posljednjih nekoliko godina... Mi nećemo koristiti silu niti moramo, ali ćemo korisiti svoju odlučnost", poručio je Hoxhaj.

On je istakao da je Kosovo posvećeno regionalnoj saradnji, što je i uslovilo "da dođe do prvih sporazuma sa Srbijom u tehničkom dijalogu".

"Cilj dijaloga je da se poboljša svakodnevni život građana, da se obhe zemlje spreme za evropsku budućnost", ukazao je Hoxhaj.

On je ponovo optužio srpsku delegaciju u pregovorima sa Prištinom da je odbila da učestvuje na sastanku u julu, gdhe je trebalo da se razgovara o carinskim pečatima.

"Zbog toga smo bili primorani, sa žaljenjem, da primhenimo mhere reciprociteta sa Srbijom. To nas je takođe primoralo, ali bez žaljenja, da preuzmemo kontrolu nad graničnim prelazima", naveo je Hoxhaj i dodao da su kosovske vlasti želele da "povećaju mjere reciprociteta u trgovini kada su iscrpljene sve mogućnosti pregovora, a ne da uznemire stanovništvo".

On je naveo da je Kosovo slobodna zemlja za sve njegove stanovnike.

"Mi na sjeveru ne želimo da uspostavimo nikakvu drugu vladavinu osim vladavine prava", rekao je šef kosovske diplomatije.

Radio Slobodna Evropa