Učenjem dijelova Kur’ana, svete muslimanske knjige i klanjanjem bajram namaza u više stotina džamija prizrenskog regiona, počeo je danas i trajaće tri dana Ramazanski bajram. To je jedan od najvećih islamskih blagdana kada se obilaze groblja a zatim uz bogatu trpezu i rođaci i prijatelji.

  
“Ovaj Bajram dolazi nakon jednomjesečnog posta koji će ostati upamćen po dugim i vrućim danima, po punim džamijama i po velikom prisustvu omladine u džamijama”, izjavio je predstavnicima medija  povodom Ramazanskog bajrama predsjednik IZ u Prizrenu Lutvi ef. Balak. 
 
“Praznik Fitr-bajram dolazi nakon jednomjesecnog posta, jednomjesečnih izazova i nakon jednomjesečnog solidarisanja zato se muslimanski vjernici raduju ovom danu i mole se Allahu da im primi te molitve”, kazao je efendija Balak poželevši vjernicima mir, radost i zadovoljstvo u njihovim srcima i domovima gdje žive sa svojim familijama.
 
“Iskoristimo ove bajramske dane da pružimo ruku jedni drugima, podržimo one koji imaju potrebu za tim. Molimo Boga da pomogne bolesenima i olakša im brige, ali molimo Boga da sve ovo ne zaboravimo odmah nakon Ramazana i Bajrama nego da takvi budemo tokom cijele godine i da bogda uvijek živimo u miru i bezbrižnosti”, istakao je Balak.
 
Bajram su vernicima čestitali predsjednik opštine Ramadan Muja te predstavnici skoro svih političkih partija. Tako se u čestitci vladajuće Demokratske partije između ostalog kaže:
 
“Demokratska partija, podružnica u Prizrenu želi da ovaj praznik prođe u znaku solidarnosti jedni prema drugima u znaku sklada i bratstva. Na ovaj blagdan trebamo se  naći u neposrednoj blizini svih onih kojima trebamo pomoći i iskažemo međusobnu ljubav, poštujemo građanska i ljudska prava a sve u cilju bolje budućnosti svig građana naše države”.
 
Inače, za danas poslije podne u Prizrenu, ali i okolnim selima, najavljeno je više bajramskih koncerata i igranki.