Socijalna situacija na Kosovu i dalje je teška. Mnoge familije žive u lošim ekonomskim uslovima. Takvo stanje pakuzuju i statistike statistike različitih institucija koje se bave ovim pitanjem i koje govore da je siromaštvo na Kosovu i dalje na visokom nivou. Prema podacima Svjetske banke oko 35 posto stanovništva Kosova živi u siromaštvu, a 12 posto u ekstremnom siromaštvu...

Dvadestogodišnjakinja. Nezaposlena. Stanuje u kući koju je naslijedila od oca. Kuva, čisti i stara se o tri brata. Edona Ajeti je djevojka koja se mora snalaziti u različitim situacijama. Ne žali se na ništa, ali priznaje da ponekad ne spava po čitavu noć.

"Vrlo često ne mogu spavati od problema koje imam, razmišljajući kako da organizujem naredni dan, kako da izađem na kraju sa svim", kaže Edona
 
Rijetko me je pogledala u oči, kao da joj je žao što prostorija u kojoj boravimo nije uređena za doček gostiju. Trljala je dlanove i gledala okolo. Bila je blijeda jer je bolovala od anemije, međutim, ponekad se nasmiješila kada je govorila o svojoj svakidašnjici.
 
"Ne znam kako da vam opišem, ne možeš reći da sam ovoga mjeseca nešto uradila i da će se poslije toga nešto desiti - ili neka bolest ili nešto drugo, i nemožeš da ostvariš ono što želiš".

Edon, Faton i Enis - Edonina braća, sanjaju o mnogo čemu, ali nerado govore. Enis kaže da uči u školi i brzo izlazi iz sobe.
 
Ni Edona nezna šta joj se više sviđa da radi, ali se misli da upiše Edukativni fakultet.

"Razmišljam da upišem Edukativni fakultet, ali neznam kako ću se snaći ekonomski, možda ću se zadužiti dok ne vidim šta ću dalje", rekla je Edona.

Ona je glava porodice, organizira sve, pa se čak stara i o pribavljanju novca. Edona Ajeti se sa nostalgijom sjeća svojih roditelja.
 
"Prvo mi je mama umrla, kasnije otac - dok je otac bio živ samo sam razmišljala a sada ima i kućne obaveze, sada mi je i ovo došlo kao dodatak na sve. Nedostatak oca osjećam , ali mi puno nedostaju i mamini savjeti".
 
Nema rječi o slavljenju Bajrama. Porodica Ajeti je današnje prijepodne provela na gradskom groblju. Međutim, ovo je samo jedna od mnogih porodica u Prištini koja živi od socilane pomoći.
 
S druge strane, ministar rada i socijalne pomoći, Nenad Rašić, obećava da će ove porodice živjeti bolje kada dođe do promjene Zakona o Pravu na socijalnu pomoć na Kosovu.

"Pripremili smo promjene koje će ovaj zakon doživjeti. Ovaj zakon neće stvoriti velike razlike u visinama naknade ili pomoći, ali će tačno odrediti ko ima pravo na koristi socijalnu pomoć. Imali smo slučajeva, koji su bez ikakvog prava koristili ovakvu vrstu pomoći, ali sa promjenama koje radimo zajedno sa Evropskom komisijom mislim da će upravo te osobe koje imaju potrebu za ovom vrstom pomoći biti u prilici da ostvare svoja prava, i da neće biti zanemareni, već da će biti u centru pažnje", obećava Rašić.

Najnovije statistike Svjetske banke pokazuje da 12% ljudi na Kosovu žive u ekstremnom siromaštvu, a oko 35% u siromaštvu, dok prema službenim podacima 44% je nezapošljeno.

Bardha Shkreli/ RTK