Na sjeveru Kosova još postoji visoki nivo tenzija. Potrebno da KFOR kontroliše zvanične i nezvanične prelaze na graničnoj liniji do kraja septembra, izjavio komandant KFOR-a Erhard Buhler.

Komandant KFOR-a Erhard Buhler ocjenio je da na sjeveru Kosova još postoji visoki nivo tenzija i da je zato potrebno da KFOR kontroliše zvanične i nezvanične prelaze na graničnoj liniji do kraja septembra, kaže se u saopštenju KFOR-a poslije posjete zvaničnika NATO Kosovu.

Buhler je komandanta NATO snaga u Evropi Jamesa Stavridisa i predsjedavajućeg Vojnog komiteta Sjevernoatlantske alijanse Giampaola Di Paola obavjestio o opštoj situaciji na Kosovu i o poboljšanju bezbjednosne situacije, saopšteno je nakon sastanka.

Komandant KFOR-a je istakao da je smirivanje situacije na sjeveru Kosova krajem jula počelo zahvaljujući velikoj posvećenosti i prisustvu KFOR-a na sjeveru Kosova.

"Poslije posredovanja i zajedničkog razumijevanja vlada u Prištini i Beogradu, opšta situacija se smirila i sloboda kretanja je ponovo uspostavljena", preneo je Buhler visokim zvaničnicima NATO, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

“Međutim, još postoji visoki nivo tenzija na sjeveru Kosova, što zahtjeva da KFOR kontroliše zvanične i nezvanične prelaze na graničnoj liniji barem do kraja septembra”, istakao je Buhler.

General Buhler i zvaničnici NATO Stavridis i Di Paola posjetili su u ponedelak trupe na Kosovu, a potom obišli prelaz Jarinje.