Predjsedničko saopštene Ruske federacije Savjetu bezbjednosti u kom se traži osuda Prištine zbog odluke da pošalje specijalne jedinice na Sjever Kosova, najverovatnije neće biti usvojeno na današnjoj sjednici.

Dogovora oko nacrta Predsjedničkog saopštenja koje je Ruska federacija predstavila Savjetu bezbjednosti, tražeći osudu Prištine zbog odluke da pošalje specijalne jedinice na Sjever Kosova, najverovatnije neće biti, saznaje Blic.

List piše, pozivajući se na diplomatske izvore u Njujorku, da se Sjedinjene Američke Države oštro protive pojedinim stavovima iz tog saopštenja i zato se očekuju veoma mučna i oštra debata.

U Predsjedničkom saopštenju koje je podnijela Rusija postoji stavke koje SAD neće da prihvate, dok druge države Zapada ne pružaju otpor.

U saopštenju stoji da EULEX i KFOR treba da se ponašaju striktno statusno neutralno, a SAD to ne dozvoljavaju, uz obrazloženje da to može samo UNMIK, navodi izvor Blica.

Isti izvor naglašava da se SAD protive i dijelu ruskog nacrta u kojem stoji da je potrebno da se eksplicitno osude vlasti u Prištini zbog odluke da pošalju svoje specijalne jedinice na Sjever Kosova.