Situacija na sjeveru Kosova treba da se smiri, a paralelne strukture da budu uklonjene. U suprotnom, oni koji profitiraju od nejasnih granica nikada neće odustati od razarajućih akcija izazivanja krize, a incidenti bi ponovo mogli da se dogode - ističe u razgovoru za Danas Doris Pack, poslanica njemačke vladajuće Hrišćansko-demokratske unije (CDU) u Evropskom parlamentu i šefica Delegacije EP za jugoistočnu Evropu.

Kako komentarišete izjavu njemačke kancelarke Angele Merkel da Srbija, ukoliko želi da dobije status kandidata za članstvo u EU, mora da obnovi dijalog s Prištinom, obezbjedi rad EULEX-u na cijeloj teritoriji Kosova i ukine paralelne institucije na Kosovu?

- Svakome treba da bude jasno da dijalog između Beograda i Prištine ne može da bude samo predstava. Rješavanje problema je veoma važno, pa stoga nikakvo „friziranje“ ne sme da bude dozvoljeno. Mora se postići poboljšanje u svakodnevnom životu građana na Kosovu. Zbog toga je bitno da se situacija na sjeveru smiri, a da paralelne strukture budu uklonjene jer, u suprotnom, oni koji profitiraju od nejasnih granica, a to nisu normalne osobe, nikada neće odustati od razarajućih akcija, kakve smo imali priliku nedavno da vidimo. Zbog djelovanja tih ljudi, incidenti bi mogli ponovo da se dese.

Prema vašem mišljenju, da li će vlada u Beogradu, ukoliko odluči da ukine svoje institucije na Kosovu, uraditi to prije ili poslije narednih parlamentarnih izbora u Srbiji?

- To je pitanje za Vladu Srbije. Nažalost, vjerujem da će kosovska situacija biti korišćena kao municija u predizbornoj kampanji. Hrabri političari će biti rijetki. Što se tiče mojih kontakata s građanima Srbije, ne s političarima, Kosovo nije njihov glavni interes, već su to pitanja nezaposlenosti, dobre državne uprave, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i tome slično. Ali, nažalost, u predizbornoj kampanji će se čuti neki drugi glasovi jer rješenje brojnih problema i dalje čeka, a nacionalna retorika će to pokušati da sakrije.