Premijer Hashim Thaçi kaže da Priština nema razloga da se plaši nastavka dijaloga 2. septembra, jer je Kosovo u boljoj poziciji od Srbije.

Na primedbu Glaufa Konjufce iz Pokreta Samoopredeljenje da dijalog ne treba nastaviti, Thaçi je naveo da je do kraja demaskirana ideja Beograda o podjeli Kosova.

"Dobili smo reakcije iz Brisela i SAD o očuvanju teritorijalnog integriteta Kosova", kazao je Thaçi.

Povodom optužbi da se prijedlozima zakona o očuvanju historijskog jezgra Prizrena i Velike Hoče stvaraju mini države, Thaçi je rekao da ga ne čudi da se tome suprotstavlja Samoopredeljenje, već je iznenađen ponašanjem poslanika koji su bili učesnici razgovora u Beču o statusu Kosova i koji se sada suprotstavljaju usvajanju tih zakona.

"Ovi poslanici galame kako se stvara mini država unutar Kosova i da se Kosovo dijeli, međutim, praksa je do sada pokazivala suprotno", rekao je on.

Premijer je pozvao poslanike da usvoje zakone koji proizlaze iz paketa međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija i podsjetio da su zakoni koji se odnose na Veliku Hoču i Prizren takođe dio tog paketa.

Prema njegovim riječima, Kosovo treba da bude vrlo ozbiljno kada se radi o međunarodnim obavezama, pošto je do sada imalo i ima podršku međunarodnih prijatelja.

Thaçi je ocjenio da se suprotstavljanje usvajanju zakona koji proizlaze iz paketa Ahtisarija čini šteta Kosovu i dodao da Kosovo ne mogu da ugroze njegovi građani srpske nacionalnosti, već retorika prošlosti.