U jednoj depeši, napisanoj prije četiri godine, američka ambasada na Kosovu je evidentirala sadašnju predsjednicu Kosova kao jednu od pet najuticajnijih žena na Kosovu, prenosi dnevnik Koha Ditore.

Dnevnik prenosi dio depeše tadašnje američke ambasadorke na Kosovu Tine Kaidanow o pet najuticajnijih žena na Kosovu i o tri žene pripadnice manjinskih zajednica koje su najuticajnije u svojim nacionalnim zajednicama.

U depeši bivše ambasadorke sa američkim State departamentom zabilježeno je da je politički dužnosnik američke ambasade u Prištini za pitanje žena, Heidi Barrachina je identifikovala pet pet najuticajnijih žena na Kosovu i o tri žene pripadnice manjinskih zajednica koje su najuticajnije u svojim nacionalnim zajednicama.



1. Flaka Surroi, predsjednica Kompanije Koha, kojoj pripadaju dnevnik Koha Ditore, Televizija KTV i još neki poslovi u okviru izdavačke djelatnosti,  prva je na tadašnjoj listi najuticajnijih žena Kosova. 
 
2. Jeta Xharra je okarakterisana kao druga najuticajnija žena na Kosovu. Ona je direktorica BIRN-a i voditeljka programa "Jeta në Kosovë" (Jeta na Kosovu). Prije sukoba na Kosovu radila je kao novinar dnevnika Koha Ditore i jedno vrijeme u londonskom BBC.

3. Pranvera Dobruna, treća na listi u depeši Ambasade SAD-a pominje se kao žena sa velikim uticajem, tada je bila izvršna direktorka Kosovske energetske korporacije (KEK).

4. Atifete Jahjaga, sadašnja predsjednica Kosova, a tada general major Kosovske policije, zadužena za graničnu policiju u depeši se pominje kao jedna od najznačajnijih osoba u Policiji Kosova. Ona je prva žena koja je dobila čin general majora na Kosovu i prvi oficir Policije Kosova koja je primljena na akademiji FBI-ja, u Quantico, Virdžinija.

5. Mimoza Kusari-Lila, u to vrijeme direktorka Američke Privredne komore na Kosovu je okarakterisana kao glas naroda Kosova, i koja se pominje da je imala direktan uticaj na pravila stranih investiranja.

U dokumentu se spominju i tri najuticajnije žene iz redova manjinskih zajednica na Kosovu, Vesna Jovanović, u to vrijeme poslanica "Srpske liste za Kosovo i Metohiju", Nadira Avdić Vllasi, urednica programa na bosanskom jeziku na RTK i glavna urednica revije "Alem" na bosanskom jeziku, kao i Hilmnijeta Apuk, direktorka i osnivač organizacije "Little People of Kosovo", finansijski direktor u Ministarstvu Zdravlja, predstavnica zajednice osoba sa ograničenim sposobnostima i glavni urednik lista za osobe sa potrebnim potrebama.