Wikileaks nastavlja da donosi nove i interesantne epizode na relaciji Kosovo-Srbija. Predsjednik Srbije poštovao je kosovskog političara i rekao da je njegova smrt gubitak za Albance na Kosovu.

Predsjednik Srbije Boris Tadić tražio je odobrenje UNMIK-a da prisustvuje sahrani kosovskog predsjednika Ibrahima Rugove u Prištini, navodi u depeši od 24. januara 2006. tadašnji američki ambasador Michael Polt.

On podrobno opisuje komentare tadašnjih najznačajnijih političara povodom Rugovine smrti, uz naglasak na to da su svi izjavili saučešće, osim premijera Vojislava Koštunice.

„Sa izuzetkom premijera Koštunice, srpski lideri su uglavnom uputili dostojanstveno saučešće, a predsjednik Tadić je rekao da je tražio saglasnost misije UN da prisustvuje sahrani. On je rekao da poštuje Rugovu kao političara i da je njegova smrt gubitak za Albance na Kosovu. Takođe, rekao je da se nada da Rugovina smrt neće poremetiti napore da se pronađe mirno, kompromisno rješenje za budući status Kosova“, navodi Polt.

On pojašnjava da je predsjednik Tadić poslao pismo Sorenu Jesen-Petersenu, tadašnjem šefu UNMIK-a, tražeći da mu se omogući da prisustvuje sahrani.