Portparol libijskog režima Musa Ibrahim saopštio da je pukovnik spreman da počne pregovore. Libijski lider Moamer el Gadafi spreman je da započne razgovore o prenosu vlasti. Pregovore će voditi njegov sin Sadi Gadafi - saopštio je juče portparol vlade Libije Musa Ibrahim i dodao kako nije tačno da je pukovnik u bjekstvu, jer ga je u petak video u Tripoliju.

"Ponudićemo pobunjenicima formiranje prelazne vlade", rekao je on. Pobunjenici su naglasili da pregovora neće biti sve dok Gadafi ne preda vlast.

"Ako želi da se preda, onda ćemo pregovarati, a on će biti uhapšen", izjavio je Ali Tarhouni, zvanični zastupnik pobunjenika zadužen za naftu i finansijska pitanja.
U međuvremenu, očekuje se da u Tripoli stignu preko potrebne količine goriva i vode. U bolnicama nema lijekova, zavoja i ostale medicinske opreme, a gomile ranjenika ostale su bez medicinske pomoći.

U petak je u napuštenoj bolnici u centru grada pronađeno više od 200 tijela u fazi raspadanja. Ljekari i medicinske sestre su pobjegli zbog borbi i mnogo povrijeđenih pacijenata ostavljeno je da umre.

Opozicija tvrdi da je juče počela distribuciju 30.000 tona benzina, kao i donaciju gasa neophodnog za kuvanje. Uskoro stiže i voda.

U međuvremenu, pobunjenici napreduju prema jednoj od posljednjih oaza Gadafijevog režima - gradu Sirtu, rodnom mjestu pukovnika. Zauzimanje Sirta, tvrde analitičari, značilo bi i potpuni Gadafijev krah.

U toku su pregovori s plemenskim vođama Sirta kako bi se postigla mirna predaja grada, navedeno je iz više izvora. Pobunjenici su naprijedovali i na istoku zemlje, zauzevši grad Bin Džavad u subotu po podne.

Krije se u Siriji?

Postoje sumnje da je pukovnik Gadafi trenutno u Siriji, gdje mu utočište pruža sirijski predsjednik Bašar el Asad. Neimenovani izvor tvrdi da je Asad, čije su snage bezbjednosti optužene za ubistvo hiljada antivladinih demonstranata, organizovao čitavu špijunsku službu koja radi za Gadafija.