Ministar spoljnih poslova Republike Turske Ahmet Davutoglu drugog dana boravka na Kosovu posjetio je Prizren gdje je prisustvovao svečanom otvaranju kulturnog centra Jonuz Emre. Njegove riječi da je “Kosovo naše srce, Prizren naš dom a Prizrenci naša familija” naisla je na veliko odobravanje od strane velikog broja građana koji su ga srdačno dočekali.

“Danas prisustvujem otvaranju ovog centra, malopre sam sa tvrđave gledao Prizren koji zaista djeluje kao grad u Anadoliji. Kada posmatarte određene dijelove Prizrena ne možete a de ne pomislite da ste u našem gradu Bursi ili nekom drugom gradu u Anadoliji”, kazao je ministar Davitoglu naglasivši da je Prizren kulturni centar Kosova ali da i za tursku državu ima veliki značaj.

“Kada posmaatramo našu kulturu u svim našim zemljama ona je veoma prisutna i ovdje u Prizrenu. Vjerujem da će tako uvijek i biti”, zaključio je turski ministar spoljnih poslova Ahmet Davutoglu ne rekavši ništa o udžbenicima iz historije i promjeni terminologogije što je nedavno, prilikom boravka na Kosovu, zatražio njegov kolega iz vlade, ministar obrazovanja.

Prenevši pozdrave ministra spoljnih poslova Kosova Envera Hoxhaja, koji nije mogao da prisutvuje ovoj ceremoniji, njegov zamjenik Ibrahim Gashi govorio je o kulturnom diverzitetu grada Prizrena. 

“Ako je Pristina administartivna prestonica Kosova – Prizren je duhovna prestonica Kosova. I u tom kulturnom diverzitetu turska a time i otomanska kultura zauzima značajno mčesto. I ovaj centar kojeg danas svečano predajete na upotrebu biće u funkciji promovisanja tog diverziteta”, naglasiio je Gashi.

Ministar Davutoglu je u popodnevnim satima posjetio i vojnike turskog kontingenta u sastavu KFOR-a.

Recimo na kraju da je Republika Turska u posljednjih desetak godina, nakon završetka kosovskog rata, samo u Prizrenu uložila milione eura. U nedavno renoviranu Sinan-pašinu džamiju uloženo je preko million eura, u blizini autobuske stanice izgradila je kompleks sa ostacima džamije iz otomanskog perioda. Opremila je gradski park sa raznim sportskim terenima, opremila više omladinskih centara kao i mini parkova u nekoliko gradskih naselja, izgradila koledž i više internata gdje stanuju i hrane se socijalno ugroženi učenici. A Mamuša, decentralizovana opština sa turskom većinom, posebna je priča.