Premijer Kosova Hashim Thaçi u pratnji ministara Slobodana Petrovića, Bajrama Rexhepija, Fehmija Mujote i gradonačelnika Vučitrna Bajrama Mulakua obišao je radove na izgradnji mosta u selu Prilužje.

Prošle nedjelje su Srbi iz tog sela protestovali zbog izgradnje mosta jer strahuju da će povećano kretanje Albanaca kroz Prilužje ugroziti njihovu bezbjednost.

Thaçi je rekao da ovaj most ne ugrožava nikoga i da očekuje da će uprkos protestima uskoro biti završen.

“Njegova izgradnja je podjednako važna za Albance koliko i za Srbe. Mostovi su objekti koji povezuju i integrišu ljude, omogućavaju im slobodno kretanje pa će to biti veliko olakšanje za život svih građana u ovom dijelu Kosova. Ovaj projekat je u interesu svih građana Kosova, svih zajednica Srba, Albanaca, svih koji ovde žive zajedno”.
 
Thaçi je, pored ove, obećao još investicija u Prilužje. Najavio je izgradnju novog puta, kanalizaciju, rješavanje vodosnabdijevanja i uvođenje novog energetskog sistema.

“Vlade Kosova će služiti svim građanima Kosova, bez obzira na etničku pripadnost”, ponovio je Thaçi i pozvao građane da sarađuju i komuniciraju jedni sa drugima.

Izgradnju mosta u Prilužju osim lokalnih organa finansira i Vlada Kosova. Most koji je već 15 godina nefunkcionalan nastavio je da se gradi nedavno. Dužina mosta biće 110 metara.

Srbi iz Prilužja pisali su peticiju protiv izgradnje mosta, a zahteve su poslali KFOR-u, EULEX-u, OSCE-u, kao i ambasadama zapadnih zemalja u Prištini.