Dijalog između Prištine i Beograda se nastavlja 2. septembra gdje će glavne teme biti carinski pečati, rekao je Ilir Deda, savjetnik predsjednice Kosova, na debati organiziranoj u Medija centru u Čaglavici, na temu "perspektive dijaloga posliej događaja na sjeveru Kosova"...

Situacija na sjeveru Kosova usporila je proces pregovora Prištine i Beograda. Politički predstavnici i Albanaca i Srba očekuju da se do rezultata može doći samo ukoliko obje strane promjene pristup prema postojećim problemima.

Razgovori Prištine i Beograda biće uspješni jedino ukoliko ih Beograd prihvati kao tehničke, izjavio je savjetnik predsjednice Kosova Ilir Deda govoreći o nastavku dijaloga 2. septembra u Briselu.

„Treba shvatiti da je u pitanju tehnički nivo koji se odnosi na normalizaciju odnosa dveju susjednih država, Republike Kosovo i Republike Srbije. Ako Srbija to prihvati, imaćemo lak dijalog“, rekao je Deda.

Deda je na temu „Perspektive dijaloga poslije događaja na sjeveru Kosova” o kojoj je bilo riječi na debate u Medija centru u Čaglavici istakao da je najbolji način za normalizaciju odnosa sa kosovskim Srbima na sjeveru, primena Ahtisaarijevog plana u tom dijelu, čime bi, kako je rekao, Priština obezbjedila pregovarača, odnosno partnera za saradnju.

„Ahtisaarijev plan treba da se sprovede na cijeloj teritoriji Kosova jer obezbjeđuje stabilnost srpskoj zajednici. Njime se izbjegava asimetrija u tretiranju Srba južno od reke Ibra i onih koji žive na sjeveru“.

Poslanica Jedinstvene srpske liste u Skupštini Kosova Rada Trajković očekuje da će pitanje pečata biti rješeno u dijalogu od septembra.

„Ako ljudi u Beogradu ili u Prištini imaju odgovornost prema stanovništvu, smatram da će iznaći rješenje sa njega i bez pritiska međunarodne zajednice. Očekujem da se pitanje pečata riješi, ne samo zbog privrednika iz Srbije, koji jedva čekaju da se trgovinska razmjena nastavi, nego i zbog privrednika i stanovništva na Kosovu. I jedni i drugi bićemo bliskiji kada je jedna ekonomska veza jaka i trajna“, istakla je Trajkovićeva na istoj debati.

Predsjednik SPOT-a Momčilo Trajković kaže da dijalog  nema alternativu i da ima perspektivnu budućnost, ali da to ne znači da razgovori neće biti teški.

„Imaćemo dva koraka naprijed, a jedan nazad. Rješenja koja proisteknu iz dijaloga će boljeti nekoga više, a nekoga manje. Međutim, on mora da teče dalje jer od njega zavisi čitava regionalna strategija međunarodne zajednice“, kazao je Trajković.

Analitičar iz Prištine Behluj Beqaj smatra da bi koncept vođenja dijaloga u nastavku trebalo potpuno promjeniti jer on, ovakav kakav je sada, nema perspektivu.

„Zbog procesa kandidovanja Srbije za ulazak u EU, njenog gubitka od 300-400 miliona eura zbog blokade uvoza srpske robe na Kosovo i pritiska od strane EU i SAD-a u dijalogu će se doći do sporazuma koji neće biti održiv“.

Beqaj je istakao da razgovori, koji se vode u Briselu, nemaju podršku građana. On je postavio pitanje da li ih na ovaj način treba voditi, ako se potencijalno zna da će oni rezultirati događajima koji su se desili krajem jula na sjeveru Kosova.