Generalni sekretar UN Ban Ki Moon u redovnom izvještaju o Kosovu pozvao je sve strane da se uzdrže od jednostranih poteza i apelovao da ne povećaju napetost. Jednostrani potezi bi mogli da ugroze napredak ostvaren u dijalogu Prištine i Beograda navodi se u izvještaju.

Ukupna bezbjednosna situacija na sjeveru Kosova u periodu do 15. jula koji izvještaj pokriva, bila je relativno mirna, ali su se tenzije povećale krajem tog perioda, navodi se u izvještaju pripremljenom za sjednicu Savjeta bezbjednosti UN u ponedeljak 29. avgusta.

"Na sjeveru Kosova, rastuće tenzije ostaju razlog za zabrinutost. U tom pogledu i dalje čvrsto naglašavam da osjetljivo pitanje u vezi sa sjeverom Kosova može biti rješeno jedino mirnim sredstvima na osnovu konsultacija sa svim zajednicama na terenu i bez jednostranih akcija", navodi Ban Ki Mon u izvještaju.

"Pozivam sve strane da se uzdrže od akcija koje mogu podriti napredak ostvaren u dijalogu i pojačati tenzije i da rade zajedno da izbjegnu dalje pogoršanje situacije", dodaje se u dokumentu koji pokriva period prije akcije od 25. jula na graničnim prelazima Kosova prema Srbiji.

Ban Ki Moon je pozdravio ulogu EU u dijalogu i pozvao članice Unije da nastave da podstiču Beograd i Prištinu da se u dobroj volji angažuju u rješavanju preostalih poteškoća.

U izvještju se navodi da su lideri srpske zajednice na sjeveru Kosova izrazili nezadovoljstvo dijalogom, uz njihovu ocjenu da je to korak ka priznaju nezavisnosti Kosova, dok su srpski lideri južno od Ibra bili pozitivniji prema razgovorima Prištine i Beograda.

Generalni sekretar UN naveo je da su prioriteti UNMIK-a i dalje unaprijeđenje bezbjednosti, stabilnosti i poštovanja ljudskih prava na Kosovu i u regionu, kao i da misija UN nastavlja da radi na tome u saradnji sa Prištinom i Beogradom, zajednicama na Kosovu, kao i regionalnim i međunarodnim činiocima.

U izvještaju se navodi da su "poslije niza političkih kriza, kosovske vlasti usredsrijedile pažnju na svoju konsolidaciju i obezbjeđivanje institucionalne stabilnosti".