Bivši pripadnik OVK Shefqet Kabashi priznao je danas pred Haškim tribunalom krivicu za nepoštovanje suda koje je počinio odbijanjem da svjedoči na prvom suđenju Ramushu Haradinaju.

"Kriv sam", rekao je Kabashi, pošto mu je sudija Alphons Orie pročitao dvije tačke optužnice koje su ga teretile za namjerno odbijanje da odgovara na pitanja tužilaca.

Sudija Ori najavio je da bi u pretresno vijeće moglo izreći presudu Kabashiju već danas popodne. Prema pravilima Tribunala, Kabashi može biti kažnjen globom do 100.000 eura, zatvorskom kaznom do sedam godina zatvora ili mu mogu biti izrečene obje.

Ponovljeno suđenje Haradinaju i saoptuženima počelo je 18. avgusta pred Tribunalom, a Kabashi je i na tom procesu odbijao da odgovara na pitanja tužioca i odbrane. Kabashi je smatran ključnim svjedokom u ponovljenom suđenju Haradinaju, Idrizu Balaj i Lahu Brahimaju, zato što je bio stražar u logoru OVK u Jablanici kod Dečana.

Haradinaj, Baljaj i Brahimaj optuženi su za ubistva, mučenje i okrutno postupanje prema Romima, Srbima i Albancima u tom logoru u ljeto 1998.