Ministar prosvjete, nauke i tehnologije (MONT), g. Ramë Buja, na redovitom sastanku sa direktorima Opštinskih direktorijata obrazovanja je ocjenio da školska 2011/2012. godina može početi 1. septembra i da neće biti problema iz razloga što su učinjene ozbiljne pripreme u tom pogledu.

Ministar Buja je naglasio da su obaveze MONT-a skoro gotove, knjige se distribuiraju na vrijeme i proces je tekao dobro, i dodao da će se dpostoje neka kašnjenje u infrastrukturnim pripremama.

Govoreći o pripremama za drugi rok polaganja Državne mature 2011, predsjednik Centralne državne komisije za maturu, zamjenik ministra Nehat Mustafa, je rekao da će se do 27. avgusta eliminisati sve slabosti koje se mogu pojaviti, jer je Jedinica za standarde, ocjenu i monitoring bila u stalnom kontaktu sa Opštinskim direktorijatima obrazovanja.

Zamjenik ministra Mustafa je naglasio kako je promjena datum polaganja državnog ispita pozitivno dočekana od strane Direktorijata obrazovanja, usprkos činjenici da se trebalo ubrzati sa potrebnim pripremama za napredak tog procesa.

G. Mustafa je također kazao da neće biti dopušteno održavanje testa u bilo kojem centru ako Opštinski direktorijat obrazovanja nije angažovao potrebne ogiguravajuće kompanije za kontrolu učenika i oduzimanje cjelokupne imovine koja se može koristiti za kopiranje.

Direktor Departmanta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja, Agim Bërdynaj je potencirao da će prve sedmice septembra MONT imati definitivnu statistiku o registraciji učenika u prvom i desetom razredu.

G. Bërdynaj je takođe rekao da je u Prizrenu ove godine počeo pilot projekat za početak nastave na romskom jeziku.