Koha ditore danas piše o narednoj rundi dijaloga Prištine i Beograda. Pozivajući se na neimenovane međunarodne izvore list naglašava da će se, osim o carinskom pečatu, razgovarati i o funkcionisanju dva sporna prelaza na Kosovu.

“Treba postići sporazum i o carinama, ko će biti carinici na ta dva prelaza kao i ko će brinuti o bezbjednosti na njima”, navodi list i dodaje da su se predstavnici zapadnih zemalja dogovorili da neće čekati dugo i da će, u slučaju nefleksibilnosti, dvije strane morati da se suoče sa posljedicama.

Događaji od posljednje runde dijaloga uticali su da se aktiviraju velike sile i da traže od dve strane konkretna rješenja.

"Postoji opasnost i da čitav proces propadne", rekao je međunarodni zvaničnik, tvrdeći da je “Beogradu jasno rečeno da treba da bude konstruktivan u dijalogu, da prihvati pečate i da raspusti paralelne strukture na sjeveru, ukoliko želi da tokom jeseni dobije status kandidata za članstvo u EU".

Prema istom izvoru, ovu poruku je u Beogradu objasnila njemačka kancelarka Angela Merkel, ali to nije samo stav Njemačke, nego i velikih evropskih sila.

Posrednik u pregovorima Robert Kooper još uvijek nije završio godišnji odmor i nije se vratio u Brisel.

On je, međutim, i tokom ljeta, osim što je posjetio Prištinu i Beograd, bio i u stalnom kontaktu sa šefovima dvije delegacije Editom Tahiri i Borkom Stefanovićem.

U međuvremenu, pred narednu rundu dijaloga premijer Hashim Thaçi je na jučerašnjoj sjednici vlade poručio da je za institucije Kosova vladavina reda i zakona bila i ostala glavni prioritet.

"Niko ne treba da se iznenadi ukoliko su organi bezbjednosti zemlje u pokretu u bilo kom dijelu zemlje pošto je na snazi odluka o povećanom stepenu bezbjednosti", rekao je Thaçi.

Thaçi je kazao da organi bezbjednosti sami odlučuju i da mogu da izvode akcije u bilo kom dijelu Kosova i da je to njihov mandat.