Mešovito vijeće EULEX-ovih i kosovskih sudija Vrhovnog suda donijelo je presudu po žalbi optuženih Agima Hotija, Mentora Qela i Dritona Spahiua. Okrivljenima kazne smanjene.

Vrhovni sud je djelimično usvojio žalbu, ocjenjujući da su kazne koje je odredio Okružni sud u Prištini bile previsoke, zbog čega su su im kazne smanjene.

U saopštenju EULEX-a dostavljenom medijima se navodi da je ostatak prvobitne presude potvrđen.

„Okrivljenima je izrečena smanjena ukupna kazna zatvora u trajanju od 14 godina (Hoti), 15 godina (Qelja) i 11 godina i četiri meseca (Spahiu)“, precizira se u saopštenju.
 
Okružni sud u Prištini proglasio je Agima Hotija i Mentora Qelju krivim za pokušaj teškog ubistva u saizvršilaštvu u dve prilike, kao i za neovlašćeno posjedovanje/upotrebu oružja. Driton Spahiu je bio proglašen krivim za pokušaj teškog ubistva kao saučesnik jednom prilikom, kao i za neovlašćeno posjedovanje/upotrebu oružja. Agim Hoti i Mentor Qelja su dana 28. februara 2007. godine, pucajući iz vatrenog oružja u njegov automobil, pokušali da ubiju Antona Berishu, koji je u to vrijeme bio direktor Regulatornog organa za telekomunikacije.

Dana 12. aprila 2007. godine Agim Hoti i Mentor Qelja su ponovo pokušali isto, a u ovom napadu je učestvovao i Driton Spahiu. Napali su automobil Antona Berishe ručnom granatom i sa dva minobacača. U oba napada bilo je i drugih ljudi u automobilu, a u drugom napadu bilo je prisutno još jedno vozilo policajaca u pratnji. Stoga su i njihovi životi bili ugroženi, navodi se u saopštenju EULEX-a.