Premijer Kosova Hašim Thaçi izjavio je da je, poslije 25. jula, situacija na sjeveru zemlje puno promjenjena.
Prema njegovim riječima, nakon tog dana, Kosovo je otvorilo novo poglavlje uspostavljanjem reda i zakona u tom djelu Kosova. Na prvoj sjednici Kosovske skupštine, poslije ljetnjih godišnjih odmora, Thaçi je istakao da neće biti povratka na stanje prije 25. jula i dodao da su to sada potvrdili i Brisel i Sjedinjene američke države, preko visokih zvaničnika koji su posjetili Kosovo tokom posljednje sedmice.

Thaçi je dodao da neće biti podjele Kosova „ni de facto ni de jure“  i da je ta površina, kako je kazao on, proglašena i od strane međunarodnih partnera, koji poznaju situaciju na sjeveru Kosova 12 godina.

Istovremeno, predsjednik kosovske vlade je najavio da će dijalog između Kosova i Srbije biti nastavljen i naglasio da to ne znači da će Srbiji biti dodjeljeno pravo veta za uspostavu reda i zakona na Kosovu.

Premijer Thaçi je obećao da će svi paramilitarci i kriminalci koji krše ustavni poredak na Kosovu biti izvedene pred licem pravde.

„Kriminalne strukture ne predstavljaju lokalnu opasnost, one su opasne po region i beskompromisno ćemo se njima suprotstaviti“, izjavio je Thaçi.