Profesor na beogradskom Fakultetu političkih nauka dr Predrag Simić rekao je da je poslije posjete njemačke kancelarke Angele Merkel Beogradu, jasno da će posljedica odbijanja Ahtisaarijevog plana za Kosovo biti blokada puta u Evropsku uniju.

"Beogradu će preostati da prihvati sprovođenje Ahtisaarijevog plana, a ako ne prihvati, cijena je blokada puta ka EU", rekao je Simić, piše beogradski Blic, prenosi Zëri.

On je rekao da je prihvatanje Ahtisaarijevog plana na Kosovu najvažnija poruka njemačke kancelarke i da više nema dileme šta Beograd očekuje u nastavku procesa pridruživanja EU.

Prema riječima Simića Ahtisaarijev plan predviđa neku vrstu autonomije za sjever Kosova i dodao da će prihvatanje tog plana biti uslov da Beograd nastavi borbu za datum početka pregovora sa EU.

"Određene veze između Srbije i sjevera Kosova, neke paralelne institucije će postojati. Postoje i u Ahtisaarijevom planu i postojaće i dalje", rekao je Simić upitan o poruci Merkelove o ukidanju paralelnih institucija na sjeveru Kosova.