List Koha ditore tvrdi da su tužioci EULEX-a prikupili dokaze i identifikovali osumnjičene za ubistvo jednog pripadnika specijalnih jedinica kosovske policije i paljenje punkta kod Jarinja, ali da postoji sumnja u rješenost EULEX-a i KFOR-a da sprovede akciju hapšenja.
"EULEX i KFOR su ušli u dugačke konsultacije oko mogućih akcija na sjeveru Kosova. Istrage evropske misije potpomognute i mirovnim snagama NATO-a su dale rezultate", preneo je listu neimenovani zvaničnik misije EULEX.

Prema saznanjima dnevnika, tužioci su uspjeli da identifikuju i da prikupe dokaze za glavne osumnjičene u dva najveća incidenta koja su sledila nakon slanja specijalnih jedinica kosovske policije na prelaze kod Jarinja i Brnjaka u noći 25. jula.

“Tužioci imaju dokaze kako za osumnjičene za ubistvo policajca Envera Zymberija tako i za paljenje punkta kod Jarinja”, tvrdi Koha.

Izvori iz EULEX-a su preneli da je poznato i ime glavnog osumnjičenog koji povezuje oba ova slučaja.

Operativni plan za hapšenje tog osumnjičenog postoji od prošle nedjelje, ali njegovo često kretanje i podrška koju uživa u zajednici su uticali na oklevanje u realizaciji akcije.

Portparol EULEX-a Kai Miler-Berner potvrdio je da je EULEX identifikovao osumnjičene za ubistvo jednog pripadnika specijalnih jedinica kosovske policije i paljenje punkta kod Jarinja.

"Identifikovali smo osumnjičene, ali zbog istrage koja je još u toku ne možemo iznijeti detalje o njihovom identitetu", rekao je on.

Miler-Berner je ukazao da je istraga još u toku, a da bi hapšenje trebalo da bude stvar policije.