"Podzakonskim aktom uredićemo da svi koji su položili vozački ispit poslije 1999. godine mogu, uz uvjerenje o položenom ispitu i prijavu, da izvade kosovsku vozačku dozvolu kako poslije 1. novembra ne bi imali probleme", rekao je Bajram Rexhepi, ministar unutrašnjih poslova Kosova.

Prema važećim uredbama MUP-a Kosova, kosovske vozačke dozvole sada mogu da izvade samo oni koji su vozački ispit položili prije 1999. godine. Za to je potrebna važeća vozačka dozvola i potvrda o prebivalištu.

Ministar Rexhepi ponovio je da na Kosovu poslije 1. novembra ove godine neće važiti vozačke dozvole izdate u policijskim upravama gradova Kosova izmještenim u Srbiju, bez obzira da li su izdate prije ili poslije 99. godine.

“Pripremićemo podzakonski akt i na osnovu evidencije u registrima vlasnici vozačkih dozvola moći će da podnesu aplikaciju za dobijanje kosovske dozvole. Ponovno polaganje bilo bi maltretiranje, zato ćemo naći neko rješenje za dobijanje tih dokumenata”, kazao je Rexhepi.

Povodom najava domaće štampe da će MUP Kosova uskoro dozvoliti besplatnu preregistraciju sa starih tablica gradova na Kosovu na KS table, Rexhepi rekao da Ministarstvo finansija i Vlada Kosova još uvijek nisu usvojili promjene u zakonu kojim bi se pri preregistraciji vozila izbjeglo ponovno carinjenje.