Do kraja oktobra ove godine otvoriće za prvi dio trase autoputa u dužini od 38 kilometara za promet vozila Vrbnica-Merdare... Ovo je izjavio premijer Kosova Hashim Thaçi koji je juče posjetio kako teku radovi na autoputu.

"Projekat izgradnje autoputa Vrbnica- Merdare premijer Thaçi nazvaoje projektom razvoja i novog Kosova . Po njegovim riječima ovaj projekat neće imati efekta bez uspostavljanja suvereniteta na sjeveru Kosova . Ovo je premijer izjavio juče poslijepodne prilikom obilaska radova autoputa na sekciji 4 i 5 u blizini Mališeva.
 
“Ova dva projekta: izgradnja autoputa i nas projekat o redu i zakonima na sjeveru su povezani sa izgardnjom novog Kosova, razvoja, reda, zakona, demokratije i integracije svih građana. Angažovani smo višestruko i sigurni smo u potpuni uspjeh i na završavanju autoputa, ali i sprovođenju reda i zakona na sjeveru” - kazao je premijer izrazivši zadovoljstvo dinamikom radova i ubjeđenjem da će 31. oktobra biti završeni radovi na prvih 38 kilometara od Vrbnice do Suve Reke.
 
“Autoput se gradi po najvećim i najmodernijim standardima. Ovaj autoput daje razumjevanje našoj državi, modernoj državi, ekonomskom razvoju, otvaranju novih radnih mjesta, poboljšanju socijalne sigurnosti građana. To je dakle autoput Novog Kosova" zaključio je premijer odbivsi da bilo šta kaže o nastavku dijaloga sa Beogradom početkom septembra.

Premijer je rekao da na autoputu radi oko 3700 radnika, oko 2500 su domaći radnici dok oko 60 domaćih kompanija radi pod ugovorima. Toko posjete autoputu zajedno sa premijerom su bili i šefovi “Bechtel&Enke”, Mike Adams, predstavnik Bechtela i Sinan Tara predstavnik Enke, koji su potvrdili izjave premijera Thaçija i rekli da je ovo u ovom trenutku jedan od najvećih projekata u Evropi.