Predsjedavajući parlamentarnoj grupi za jugoistočnu Evropu i partijski kolega njemačke kancelarke Peter Weiss kaže da Evropska unija, pa i Njemačka  ni u jednom slučaju neće dozvoliti da se unutar njenih granica ponovi još jedan Kipar.

"To znači da je za evropsku perspektivu Srbije neophodan zadovoljavajući odnos sa Kosovom. Merkelova će  još jednom ohrabriti i pozvati Vladu Srbije da dijalog sa Prištinom okonča na pozitivan način", kaoa je Weiss.

Poruku podrške Kosovo je dobilo i sa sastanka člana Njemačkog Bundestaga Petera Weissa i njemačkog ambasadora u Prištini Ernsta Reichelasa ministricom za evropske integracije Vlorom Çitaku.

Çitaku je ponovo potvrdila Weissu i Reichelu opredjeljenost Vlade Kosova za postizanje evropskih standarda za liberalizacije viznog režima i drugih procesa evropske integracije. Na sastanku je razgovarano o procesima evropskih integracija kroz koje prolazi Kosovo, izazovima i mogućnostima za budućnost Kosova.

Çitaku je obavjestila sagovornike o rezultatima i odgovornostima Kosova i Ministarstva za evropske integracije u procesima integracije.