Prije godinu dana predsjednici Tunisa, Jemena, Egipta i Libije bili na vrhu: samouvjereni, nedodirljivi. Danas niko od njih više nije na vlasti.

Danas jesi, sutra nisi! Lijepo kaže narodna poslovica. O njenoj istinitosti svjedoči i ova fotografija, snimljena u oktobru prošle godine. Na njoj su, zadovoljni, nasmijani i bezbrižni, Zin el Abidin Ben Ali, bivši predsjednik Tunisa, Ali Abdulah Saleh, aktuelni predsjednik Jemena, Moamer Gadaffi i bivši predsjednik Egipta Hosni Mubarak.

Ovo su oni krajem oktobra u Sirtu, rodnom gradu Gadafija, na Afričko-arapskom samitu. Ko bi rekao da za manje od godinu dana niko od njih više neće vladati svojom zemljom.
Ipak, desilo se. Arapsko proljeće, koje je počelo nemirima u Tunisu, a završava se pred jesen u Libiji, odnelo ih je sa svjetske pozornice.

Ben Ali

On je bio prvi koji je pao. Zin el Abidin Ben Ali, neprikosnoveni vladar Tunisa od 1987. godine, krivac je za sve ovo. U proljeće ove godine, poslije ubistva trgovca voćem u Tunisu, počeli su protesti u ovoj mediteranskoj zemlji. Poslije nekog vremena pretvorili su se u pravu revoluciju, a Ben Ali je morao da pobjegne iz zemlje. On je još u Saudijskoj Arabiji, gdje je kod svojih bogatih prijatelja našao utočište, a zemljaci ga nisu zaboravili: u odsustvu je osuđen na 35 godina robije zbog ilegalnog posjedovanja oružja, krijumčarenja nakita i droge. Tunis je Saudijcima uputio zahtjev za izručenje, ali Ben Ali nije bio izručen (čitaj: ima dovoljno para da plati svoju slobodu).

Saleh

Ali Abdulah Saleh, alfa i omega Jemena, čovjek je bez koga se nije mogla zamisliti ova država još od 1978. godine. Iako je jedini od ovih sa slike koji je još uvijek formalno na vlasti, i njegova vladavina bliži se kraju. Suočen s možda i najžešćom pobunom, osim one u Libiji, Saleh je malo-pomalo uzmicao, sve dok nije ranjen u raketiranju 3. juna. Dobar dio njegove vlade danas je mrtav, a on je prebačen takođe u Saudijsku Arabiju, gdje se i danas liječi od posljedica ranjavanja. Vlast u Jemenu trenutno drži Salehov zamjenik El Hadi, a pitanje je hoće li se Saleh ikad više vratiti u otadžbinu.

Mubarak

Hosni Mubarak je svojevremeno važio za „najstabilnijeg“ vladara u regionu. S podrškom SAD, Izraela, ali i arapskih zemalja, mislilo se da će biti doživotni predsjednik. Ipak, poslije 30 godina na vlasti i njemu je došao kraj. Egipatska revolucija na trgovima bila je na kraju kobna za Hosnija, ali tek pošto su mu svi, uključujući i Amerikance, okrenuli leđa.
Mubarak je trenutno predmet ruganja cijele nacije, budući da ga u kavezu, u bolesničkom krevetu, drže u sudnici, gdje ga sve vreme snimaju televizijske kamere.

Gadaffi

Ukinuo je diktaturu u Libiji, donio običnom narodu sreću, prosperitet, životni standard, savremeno zdravstvo, nezavisnost...
Zato je i morao da bude smjenjen.
Rekli su za njega da je „ubica“, „besan pas“, „terorista“, da „ubija sopstveni narod“ itd. Onda su organizovali „spontani ustanak“, pa su intervenciju vojske koja je odgovorila na napad na vladu nazvali „pokoljem nedužnih civila“, pa su ga bombardovali... Sve dok nije savladan, poslije 41 godine na vlasti.