Libijski pobunjenici najavili su da će, kada konsoliduju vlast u zemlji, pristup libijskoj nafti imati Italijani, Francuzi i Britanci, a spekuliše se da će probleme u eksploataciji nafte imati Brazil, Kina i Rusija, zemlje koje su bile prilično uzdržane tokom sukoba u Libiji.

Kineski zvaničnik ministarstva trgovine Ven Džongliang izjavio je danas u Pekingu da se kineske investicije u Libiji procenjuju na 18 milijardi dolara i da su ugrožene sukobima u toj zemlji, ali da se nada da će saradnja biti nastavljenja pošto se ponovo uspostavi stabilnost u Libiji, prenela je agencija AP.

"Investicije Kine u Libiji, posebno investicije vezane za naftu, su od uzajamne ekonomske koristi saradnje za narode obe zemlje", rekao je Ven.

Ruskim naftnim kompanijama neće se dozvoliti da obnove proizvodnju u Libiji, ukoliko pobunjenici i NATO svrgnu Gadafijev režim, prenosi agencija Rojters pozivajući se na izjavu predsednika rusko-libijskog poslovnog saveza Arama Šegunca.

"Libiju smo definitivno izgubili. Neće nam dati 'zeleno svetlo' i ako neko misli drugačije, u velikoj je zabludi", tvrdi Šegunc.

Ruske kompanije, kao što su "Gasprom", "Gaspromnjeft" i "Tatnjeft" su uložile na stotine miliona dolara u osvajanje nalazišta nafte i gasa u Libiji.

Istovremeno italijanska kompanija "Eni" poslala je ekipu tehničara u istočnu Libiju, kako bi se što je pre moguće osposobili naftna postrojenja, označavajući početak trke za naftom, u kojoj vodeću poziciju, posle prvog kruga, ima Italija.

Osim italijanske kompanije, ugovore sa Moamerom el Gadafijem imali su "British petroleum", francuski "Total" i austrijski "OMV", kao i nekoliko američkih kompanija, ali su vojni uspjesi ustanika doveli u pitanje vrijednost tih ugovora, piše "Newyork tajms".

Prije rata, Libija je proizvodila oko 1,6 miliona barela sirove nafte dnevno, što je bilo dva odsto svjetske produkcije.