Ministar za evropske integracije, Vlora Çitaku dočekala je člana njemačkog Bundestaga, Petera Weissa i njemačkog ambasadora, Ernsta Reichela, gdje su potvrdili predanost Vlade ka postizanju europskih standarda za liberalizaciju viza i drugim procesima europske integracije.

Tokom sastanka je rečeno da su razgovarali o europskim integracijskim procesima kroz koje Kosovo prolazi, izazovi i mogućnosti za budućnost.

Ministrica je upoznala Weissa i Reichela o postignućima i odgovornostima Kosova i Ministarstva europskih integracija u procesu Integracije.

Citaku je također naglasila razlike u pristupu Vlade Kosovu naspram europskog programa koja se s pažnjom prati od strane svih institucija vlasti na Kosovu u donošenju zakona i politika u skladu s ministarstvima.

"Proces liberalizacije viza za građane Kosova treba otvoriti što je prije moguće, uzimajući u obzir da su svi uvjeti za pokretanje ovog procesa već sprovedeni od strane Vlade Kosova", rekla je ona.

Do je član njemačkog Bundestaga, Peter Weiss zahvalio ministrici Çitaku na dočeku i ponudio svoju potporu i Vlade Njemačke u procesu kroz koje Kosovo prolazi, ocjenjujući vrhunskim privrženost svoje zemlje da Kosovo što uspješnije ide ka evropskoj integraciji.

On je rekao Njemačka želi da Kosovo bude primjer uspjeha funkcionalne i demokratske države.

Njemački ambasador, Ernst Reichel, je s druge strane  podržao tvrdnje Weissa i ministrice Çitaku da je Kosovo na pravom putu i da će Njemačka biti tu za kosovo na njegovom putu ka EU.