I dok traju intenzivne borbe oko Gadafijeve rezidencije u Tripoliju, najveće je pitanje - gdje se skriva pukovnik?

Gadafi se posljednji put obratio javnosti u nedjelju navečer putem audioporuke u kojoj je pozvao libijska plemena u borbu za glavni grad: "Kako možete dopustiti da Tripoli bude zapaljen?", pitao ih je.

Al Jazeera navodi kako se ne zna je li pukovnik, za kojim je Međunarodni sud pravde izdao tjeralicu, i dalje u Tripoliju, no navode glasine da je u ponedjeljak pregovarao s južnoafričkim dužnosnicima, iako detalji tih razgovora nisu poznati. Čak su se pojavili i navodi da su u zračnu luku u Tripoliju sletjela dva južnoafrička aviona kako bi Gadafija izvukli iz zemlje, ali NATO je odbacio tu mogućnost kazavši da oni kontroliraju zračni prostor, a pobunjenici sam aerodrom. To je ubrzo opovrgnuo i južnoafrički ministar vanjskih poslova Mashabane, koji je kazao da nisu slali nikakve avione po Gadafija niti za takvo nešto imaju planove. "Možda vi znate nešto što ja ne znam, ali je zaista prvi put čujem za to", prokomentirao je spekulacije da Gadafi misli pobjeći u Južnoafričku Republiku.

Guma El-Gamaty, koordinator Prijelaznog nacionalnog vijeća koji se nalazi u Britaniji, kazao je za CNN kako postoji više opcija gdje bi Gadafi mogao biti. "Ili je u Tripoliju, ili je pobjegao na jug zemlje, ili pak u susjedni Alžir ili Čad. To su jedine dvije zemlje koje su mu iskazivale podršku", kazao je.

Gadafiju jamče sigurnost jer ga žele vidjeti u sudnici

Podsjetimo, Gadafi se sinoć putem televizije obratio svojoj naciji, ili barem onome što je od nje ostalo, pozivajući ih na borbu do kraja, naglasivši da će i sam to učiniti. Vrijeme će pokazati je li to uistinu i mislio ili je bila riječ o potezu očajnika i besmislenom podizanju morala. Ili eventualno o kupovini prijeko potrebnog vremena kako bi našao način da pobjegne iz zemlje.

Tijekom noći pobunjenički glasnogovornik Mahmoud Shammam kazao je kako ne žele ozlijediti Gadafija jer ga žele vidjeti pred sudom, da "pred licem javnosti odgovara za svoje zločine". Gadafiju su ponudili opciju da se preda, zajamčivši mu sigurnost, te da će u tom slučaju zaustaviti ofenzivu. Glasnogovornik je naglasio da ne misle suditi njegovim pristašama, jer su oni Libijci, i kao takvi su dio buduće države.

Naknadno je u nevezanom događaju šef Prijelaznog pobunjeničkog vijeća Abdul Jalil kazao  kako je Gadafi neozlijeđen, iako je te tvrdnje nemoguće provjeriti.

Nagađa se i kako je pobjegao i dugogodišnji šef Gadafijeve obavještajne službe Abdullah al-Senussi. On je posljednji put viđen u Rixos hotelu u Tripoliju u nedjelju, kada je kazao stranim medijima da zapadne obavještajne službe rade s al-Qaidom na uništavanju Libije. U arapskim medijima špekulira se kako je Senussi pobjegao iz Tripolija ili na jug Libije ili u Tunis, no te informacije nisu potvrđene. Senussi je treći libijski dužnosnik optužen od strane Međunarodnog suda pravde za ubojstva, masovna uhićenja i zlostavljanja u Libiji.

Drugi optuženi je Gadafijev drugi sin Saif al-Islam kojeg su pobunjenici zarobili u nedjelju navečer. Međunarodni sud Saifa opisuje kao de facto premijera Libije te je optužen za angažiranje stranih plaćenika koji su navodno napadali prosvjednike tijekom šestomjesečnog ustanka u toj zemlji. Pobunjenici još nisu kazali da će Saifa izručiti Sudu. Predstavnici Suda i Pobunjeničkog vijeća dogovorili su se sastati danas kako bi razgovarali o mogućem transferu, javlja Al Jazeera.

Pobunjenici su u nedjelju navečer zarobili i najstarijeg Gadafijevog sina Mohammada. U razgovoru za Al Jazeeru nakon što se predao Mohammad je izrazio žalost zbog sukoba u Libiji. "Ovo što se događa u Libiji vrlo je traumatično. Ubojstva između braće, između muslimana, nešto je što me rastužuje", uspio je kazati prije nego što je razgovor prekinut zbog pucnjave.

index.hr