Nezavisno zbivanjima na sjeveru i javnim prepirkama političara na Kosovu i Srbiji, dijalog u Briselu će se nastaviti 2. septembra. Nastavak ovog dijaloga nije uslovljen punom sprovedbom sporazuma koje su obje strane potpisale sa KFOR-om, koja podrazumjeva uklanjanje svih barikada na sjeveru.

U tom procesu nije se promijenio niti sastav delegacija. Obje strane će biti zastupljena istim pregovaračima. Edita Tahiri će voditi delegaciju sa Kosova, a Borislav Stefanović će opet biti vođa srpske delegacije.

Niti u sastavu posrednika nije bilo govora o promjenama. Savjetnik Catherine Ashton, Britanac Robert Cooper će i dalje biti njen izalanik u posredovanju dijaloga. Pored njega će biti i Pierre Mirel, direktor za proširenje Europske komisije, predstavnik EU u Prištini, Fernando Gentilini, ka i jedan diplomata u EU iz Grčke.

Prema dnevniku "Express", američka vlada će na sastanku 2. septembra biti predstavljena diplomatom Philipom Reekerom. U tom procesu, prije je bio uključen Thomas Countryman, ali je u međuvrmenu nominiran na drugo radno mjesto od strane predsjednika Obame.

U prvoj javnoj izjavi o Kosovu, Reeker je odbacio nagađanja o posebnom statusu za sjever i podjelu Kosova. Dok je od Beograda zahtijevao da Srbija prihvati carinske pečate Kosova i da ne ometa učešće institucija Kosova na međunarodnim skupovima.

Teme planirane za sljedeći krug u Bruxellesu su carinski pečati, telekomunikacija, energetika, katastar, regionalna suradnja, kao i uklanjanje prepreka koje Srbija čini predstavnicima Kosova na regionalnim sastancima.