Vlada namjerava da policiju opremi sa dva helikoptera i deset oklopnih vozila, čija je vrijednost veća od 20 miliona eura, piše dnevna štampa.

List "Koha ditore" navodi da za nabavku konačnu odluku treba da donese kosovska skupština.

Premijer Hashim Thaçi je, poslije policijske akcije na graničnim prelazima na sjeveru, planirao da policiju opremi sofistikovanom i modernom opremom, te da se radi o kupovini dva helikoptera i deset oklopnih vozila, piše list.

Ta vijest je listu potvrđena i u vladi i u policiji Kosova.

"Dva helikoptera i deset oklopnih vozila, prema istraživanju potreba kosovske policije, bilo bi sasvim dovoljno. Ali, kako njihova vrijednost prelazi sumu koja je ostala u budžetu ministarstva unutrašnjih poslova, za kupovinu je potrebno odobrenje skupštine Kosova", rekao je jedan zvaničnik vlade koji je želeo da ostane anoniman.

Vrijednost nove opreme je veća od 20 miliona eura, u trenutku kad je ukupan godišnji budžet ministarstva 92,6 miliona eura.

Inače, najveći dio ukupnog budžeta, oko 75 miliona eura, odvojen je za policiju, od čega 12 miliona za kapitalne troškove.

Na osnovu zakona o upravljanju javnim finansijama nijedna budžetska organizacija nema pravo da izvrši prenamjenu više od 25 odsto sredstava bez odbobrenja skupštine.

Izvori lista su potvrdili da će kupovina helikoptera i oklopnih vozila vozila da ide preko otvorenog međunarodnog tedera.