Nedavna kriminalna djela u Švicarskoj,  potaknula su reakcije javnog mnijenja. U nekim od javnih reakcija je bilo jasnog elementa kolektivne satanizacije i izolacije Albanaca, prenosi Bota Sot.

Najgore javno vrijeđanje, do sada, bez sumnje, pokrenula je firma "Stöhkler& Partner." Njen vlasnik, Fider Stöhkler, lansirao je niz ponižavajućih uvrijeda i odbojnosti na adresu Albanaca. Stöhkler je citiran da je Kosovare nazvao ljudima "divljim, nekulturnim, asocijalnim i neciviliziranim".
 
Čak je otišao toliko daleko, kako ga citiraju, da je Albance nazvao "izmetom". Stöhkler je kritikovao švicarsku politiku prema imigrantima, posebno Albancima.
 
"Ako meni date priliku ja bih proterao svakog Kosovara iz Švicarske", citira se da je izjavio on.
 
Albanska zajednica u Švicarskoj je oštro osudila počinjena kriminalna djela od strane nekih svojih sunarodnika tokom posljednih dana.
 
U izjavi za javnost, zajednica se distancirala od svakog kriminalnog djela počinjenog od strane svojih sunarodnjaka, ali se protivi kolektivnoj krivici Albanaca za kriminalna djela počinjena od strane običnih kriminalaca.
 
Jedan 59. godišnjak je ubio svoju suprugu ne mogavsi da se složi da odvojeno živi od nje a onda i socijalnu radnicu... Rasim R (31) i Jeton R (33) su početkom sedmice prerezali vrat jednom švicarskom političaru.

"Tražim oprost od Švicarske. Hiljadu puta bih se želio izviniti porodici Zingrich za moje sinove. Htio bih posjetiti Karla, ali mi je teško. Ne bih ga mogao pogledati u oči od stida”, izjavio je njihov otac Rrahman ( 70) koji pošteno živi u Švicarskoj već 33 godine.


Rrahman sa slikama Jetona i Rasima, kada su bili mali

Takođe mediji prenose da je ispred stana porodice Zingrich grupa Kosovara koja stoji na raspolaganju u svakom momentu kako bi pomogla supruzi žrtve Otilliji Zingrich. Riječ je o grupi Kosovara koji su izrazili solidarnost da joj pomognu.


Otillia sa svojom djecom