Nakon gotovo polugodišnjeg zatišja uslijedio je novi talas priznanja nezavisnosti Kosova. Osim Gvineje, Nigera i Benina, nezavisnost Kosova odlučilo je ove nedjelje da podrži i 14 malih zemalja članica zajednice Kariba.

Nedostaju, dakle, još samo tri da bi dvije i po godine poslije proglašenja nezavisnosti Kosovo dobilo priznanje više od polovine članica UN. Sagovornici beogradskog dnevnika "Press" smatraju da gotovo sve male zemlje priznaju nezavisnost Kosova pod žestokim pritiskom Amerike, prenosi telegrafi.

Takozvani državni sekretar za Kosovo Oliver Ivanović ipak ističe da ni tolika priznanja nisu dovoljna da Kosovo realizuje svoje ciljeve.

"Priština je iscrpla posljednje atome snage i ta priznanja su je jako skupo koštala. I ako steknu natpolovičnu podršku članica UN, u šta sumnjam, to neće imati efekta", naveo je Ivanović i naglasio da Kosovo nikada neće postati članica UN.

"Rusija i Kina nikada neće promjeniti stav, priznati Kosovo i glasati za članstvo u UN. Rusija i Kina će uvijek uložiti veto na pokušaj Prištine da preko SAD ostvari neke svoje interese", istakao je on.

Profesor FPN-a Predrag Simić ocjenio je da je na dijelu igra moći SAD.

"Nezavisnost Kosova je za SAD nedovršeni posao. Američka diplomatija pritiscima na male zemlje da priznaju Kosovo želi da završi misiju", rekao je Simić i dodao da Priština nije imala nikakvu ulogu u posljednjim priznanjima kosovske suverenosti.

Nekadašnji diplomata i profesor Čedomir Štrbac smatra da su najnovija priznanja afričkih zemalja uslijedila pod pritiskom SAD i EU.

"Pitanje učlanjenja Kosova u UN ne može da dođe na dnevni red Generalne skupštine bez saglasnosti Savjeta Bezbjednosti, ali je činjenica da bi većina u članstvu UN promjenila ukupnu situaciju u vezi sa priznavanjem Kosova", ocjenio je Štrbac.