Xavier Bout de Marnhac će u oktobru završiti mandat na čelu evropske misije na Kosovu, EULEX, piše dnevnik "Koha Ditore".

"14, oktobar će biti posljednji dan Xaviera de Marnhaca a na čelu EULEX-a. Njemu se neće produžitini ugovor za još jedan mandat dok će jedan drugi francuski predstavnik doći na čelo EULEX-a", rekli su izvori ovog dnevnika.

Prema izvorima lista, posljednji događani na Kosovu i unutrašnje stanje u EULEX-u su razlozi što Marnhac neće dobiti još jedan mandat.

Portparol EULEX-a Kai Müller-Berner je potvrdio da se "aktuelni mandat Marnhaca završava sredinom oktobra", ali on nije hteo da odgovori oko razloga zašto Marnhac neće dobiti još jedan mandat.

Do sada svi visoki predstavnici EULEX-a su služili po dvije godine na Kosovu. Isti je slučaj bio i sa predhodnim šefom EULEX-a Yves de Kermabonom.

Istovremeno, izvori dnevnika su naveli da će tokom septembra na Kosovu stići jedna grupa eksperata koja će za Brisel pripremiti predloge o budućem mandatu same misije na Kosovu.

Aktuelni mandat EULEX-a se završava u junu 2012 godine, ali gotovo je sigurno da će se države članice EU-a složiti da se mandat produži za još dve godine, to jest do 2014 godine, rekli su izvori.

Dnevnik ocjenjuje da je nedostatak rezultata u borbi protiv korupcije i pasivnost na sjeveru Kosova su teško pogodile imidž EU misije na Kosovu.