Karipska država Sveta Lucija, koja se nalazi u Centralnoj Americi priznala nezavisnost Kosova, čime je broj članica Ujedinjenih nacija koje su priznale Kosovo povećan na 81, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Kosova, a vijest je objavio savjetnik ministra spoljnjih poslova, Artan Bajrami.

"To priznanje je rezultat angažovanja ministra spoljnih poslova Kosova Envera Hoxhaja, koji je 18. maja ove godine u Njujorku dobio obećanje o priznanju od ministra spoljnih poslova Svete Lucije, Rufusa Bousquet, da će njegova država uskoro priznati nezavisnost Kosova ", navodi se u saopštenju.

Prethodno je prvi zamjenik premijera Kosova Behgjet Pacolli, koji je zadužen za lobiranje za priznanje Kosova, najavio da će zemlje Kariba ovih dana zvanično preko diplomatskih predstavništava Kosova informisati o odlukama koje su donijele u vezi sa priznanjem Kosova.

Prije ovog priznanja iz grupe ovih zemalja Kosovo je priznalo samo Belize. Sveta Lucija je ostrvo u istočnom dijelu Kariba površine 620 kvadratnih kilometara, sa oko 175 hiljada stanovnika.

Sveta Lucija je 81. zemlja koja je priznala nezavisnost Kosova.