Ambasador Francuske na Kosovu Jean Fransoa Fitou izjavio je da je Ahtisaarijev plan najbolje rješenje za sjever Kosova i garantuje sva prava za srpsku zajednicu.

"Poručio bih svima koji pokušavaju da pronađu modele (za rješenje pitanje sjevera), molim vas pročitajte plan Martija Ahtisaarija. U njemu je sve odlučeno. To je najnapredniji plan s najboljom institucionalnom arhitekturom u Evropi... Taj plan omogućava srpskoj zajednici da ima najveća prava u Evropi", kazao je Fitou za list Koha ditore.

Srbija je odbacila plan Martija Ahtisaarija koji nije izglasan ni u Savjetu bezbjednosti UN.

Francuski ambasador na Kosovu je kazao da mjere koje je preduzelo Kosovo 25. jula (zauzimanje prelaza na sjeveru) treba shvatiti kao mjere jedne suverene države i da treba nastaviti napred. Ti su događaji, prema njemu, stvorili mogućnosti za novu dinamiku u dijalogu Kosova i Srbije.

Francuski ambasador je ocjenio da je akcija Policije Kosova na sjeveru odluka suverene države koja je odlučila da dejstvuje.
"Ne kažem da je to bila dobra ili loša odluka. Bila je to odluka jedne suverene države, zemlje koju je priznala Francuska. Ja sam bio iznenađen i razumijem da su i drugi bili iznenađeni, ali to treba shvatiti kao djelovanje jedne suverene vlade", kazao je on.

Fitou je zatražio razumijevanje za pripadnike EULEX-aa koji su se našli u novoj situaciji na Kosovu.