Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Philip Reeker izjavio je danas u Prištini da je Kosovo nezavisna i suverena država i da kao takva ima pravo da vladavinu zakona uvede na cijeloj teritoriji, uključujući i sjever.
"Kosovo je nezavisna i suverena država koja ima pravo da proširi svoju vlast na cijeloj terotoriji zemlje. Ovde se radi o vladavini zakona, a to je ključni i fundamentalni koncept ne samo ovdje, već u cijeloj Evropi", rekao je Reeker posle sastanka sa kosovskim premijerom Hashimom Thaçijem.
 
On je naglasio da je teritorijalni integritet i suverenitet Kosova "nesumnjiv" i da ono što je potrebno "eliminisati bezakonje na sjeveru ili bilo kom drugom dijelu teritorije".
 
Prema njegovim rečima, i posrednik EU u dijalogu Prištine i Beograda Robert Cooper jasno je stavio do znanja da ne može biti povratka na stanje status quo.
 
"Ono što je sada potrebno jeste povratak dijalogu i mi se radujemo povratku za pregovarački sto pod okriljem EU početkom septembra", rekao je Reeker.
 
Kako je rekao, Thaçi i ministri u kosovskoj vladi su mu jasno predočili da su opredjeljeni za vladavinu zakona i dobrobit za sve građane Kosova.
 
"To je važno za cio region", rekao je američki zvaničnik, dodajući da je uvođenje vladavine zakona na cijeloj teritoriji Kosova ima za cilj da se obezbjedi "kvalitetniji i bezbedniji" život za sve ljude na Kosovu, uključujući i sjever.
 
Na pitanje novinara da li podrška SAD tome da Priština proširi vlast na sve djelove zemlje može da se prevede kao "konkretna podrška Vašingtona akcijama kosovske vlade na sjeveru", Reeker je rekao:
 
"Nije potrebno nikakvo prevođenje. Kosovo je nezavisna i suverena zemlja i ima pravo da vladavinu zakona uvede širom zemlje."
 
On je naglasio da su granice u regionu određene i da se neće mjenjati i da podjela Kosova "nije opcija".
 
"Američka politika po tom pitanju je jasna. I naše kolege, uključujući i šefa njemačke diplomatije, bile su jasne po tom pitanju", naglasio je zvaničnik State Departamenta.
 
On je, takođe, izrazio zadovoljstvo mirom koji vlada na Kosovu posljednjih nedjelja i dodao da SAD pozdravljaju to što postoji razumjevanje između KFOR-a, kosovskih vlasti i vlade Srbije.

Američki zvaničnik izjavio je danas da je plan Martija Ahtisaarija, koji je Srbija odbila da prihvati, najbolje rješenje za sever Kosova, a da su nedavne aktivnosti prištinskih vlasti u tom dijelu Kosova potpuno legitimne.